Блог

Акупунктурата като алтернатива на Холивуд

от в Акупунктура, Водещи март 14, 2020

На големия екран холивудските актьори може да се изявяват и като супергерои, но извън светлината на прожекторите са просто хора като всички останали. Славата не ги обгръща като с предпазен щит срещу болки в гърба или проблеми със здравето, но им дава възможността да се справят с тях чрез последните достижения на медицината. Вместо това обаче някои от тях се обръщат към един стар, традиционен и изпитан метод на хиляди години – акупунктурата. Древната китайска техника се оказва толкова успешна, че през последните десет години увлича след себе си цяла плеяда от известни имена в шоубизнеса.

Стресът, необходимостта винаги да изглеждат добре и прекомерното натоварване в работата понякога отслабва имунната им система и кара всеки незначителен вътрешен проблем да изпъкне. Естетичният вид е ключов за звездите и поддържането му е от изключително значение за кариерата им. А козметичната акупунктура (КА) е метод, с който се третират бръчки, пъпки, подутини, петна, зачервявания, коригира се прекалено мазната или суха кожа, премахват се сенките и торбичките под очите, възстановява се здравият тен на лицето, стимулира се кръвообращението и пр. В момента КА е хит сред представителите на шоубизнеса, но и сред по-обикновените хора, които просто искат да изглеждат като своите кумири, тъй като за разлика от пластичните операции, акупунктурата е лесна, достъпна и безопасна.

КА е алтернатива на ботокса и всички останали твърде инвазивни методи за подмладяване и поддържане на външния вид. Вместо инжекциите с филъри и други пълнители на различна основа, КА провокира производството на колаген – естественият протеин, който формира съединителната тъкан в тялото или иначе казано – главният белтък, който заедно с мекия кератин осигурява здравината и еластичността на кожата. Но с времето и напредването на възрастта той намалява и това води до познатите на всички ни бръчки, петна по кожата, ставни проблеми и др. Освен това КА третира основата на проблема, а не „замита“ след себе си, както прави пластичната хирургия, при която отпусната кожа просто се опъва и зашива зад ушите. Чрез стимулиране на естествените процеси в организма може да се надяваме, че постигнатите резултати ще запазят своя ефект по-дълго време.

Но акупунктурата не се използва само за подобряване на естетичния вид. Тя помага и за възстановяване след прекарана болест, намаляване на затлъстяването от залежаване, възвръщането на нормалния ритъм на работа на органите. Мат Деймън напр., супергероят от трилогията за Борн, на няколко пъти е забелязван от папараци с игли в ушите. По този повод той коментира: „От известно време изпитвам ужасни болки във врата и гърба. Нямам време да ходя на процедури. Затова се доверих на акупунктурата. И засега тя върши чудеса. Отново мога да играя всичко, което ми предложат.“

Робърт Дауни Джуниър, известен с ролята си на Тони Старк в „Железния човек“, от десетилетия е горещ привърженик на традиционната китайска медицина като цяло. През 2012 г. той дори бе удостоен с награда за своята подкрепата на източните лечебни практики. Дауни твърди, че идеалното му здраве през последните 20 години се дължи изцяло на китайската медицина. „Да ви кажа честно, всичко, което съм опитал с корени в китайската медицина, ми е подействало и затова започнах да я изучавам по-отблизо. Използвам както нейните фитотерапевтични продукти, така и утвърдените й техники като акупунктура и др. Двадесет години са много време, за да се увери човек, че ТКМ действа.“

Американската певица Кейти Пери е дори още по-голям фен на акупунктурата от Робърд Дауни. В клипа си към песента “Never Really Over” тя се появява с игли, забодени в лицето й и с вендузи, които оставят следи във формата на сърце по гърба й. „Когато си почивам ми идват много идеи – особено когато медитирам, когато ми правят масаж или акупунктура. Тогава ставам много креативна, може би защото всички тези практики балансират енергията и тялото ми се чувства добре.“

За Гуинет Полтроу акупунктурата не е просто техника за релакс или поддържане на перфектния й вид. Чрез нея тя се издига на едно по-високо духовно ниво и отваря съзнанието си за онези фини енергии, които повечето хора не усещат. Позитивите от акупунктурата са й помогнали да преодолее проблемите си в брака, както и да превъзмогне смъртта на баща си. В шоута на Опра Уинфри Полтроу споделя: „Отдавна съм фен на китайската медицина, защото работи. С нейна помощ успявам да постигна едно по-висше ниво на съзнанието, където намирам отговорите, които търся.“

Опра оставя Гуинет да говори дълго за страстта си към китайската медицина, защото самата тя завежда кучето си на акупунктура и похарчва над 500 долара за най-различни процедури. Впоследствие обаче заявява, че е имало ефект и сега кучето й се чувствало отлично, благодарение на което тя започнала да вярва в китайската медицина.

Над всички обаче се извисява Сандра Бълок, която дори изисква акупунктурата да бъде включена като точка в договора й, преди да поеме каквато и да било роля. Имайки предвид приходите, които могат да очакват от филмите с нейно участие, студията охотно поемат разходите. Тя ходи на акупунктура три пъти седмично и твърди, че с нейна помощ не само поддържа младежката си външност, но и се чувства по-жизнена и енергична.

„Приятелката“ Дженифър Анистън, точно като в сериала, който я направи известна, се вслушала в предложението на приятелката си певицата Шерил Кроу и започнала да ходи на акупунктура. Източници, близки до актрисата, споделят, че тя имала нужда да се освободи от стреса, да изглади кожата си, да намали килограмите си, но нямала време да спортува, да спазва диети и т.н., затова приела съвета на приятелката си, която от години се радва на ползите от акупунктурата.

Но сякаш най-любопитен е случаят с Майли Сайръс, която никога не е проявявала интерес към китайската медицина, но често се плези на фотографите и камерата. Китайските лекари, практикуващи ТКМ, могат да определят здравословното състояние на пациента само като погледнат езика му – той е като карта на човешкото тяло и в него се оглеждат всички вътрешни органи. Лори Сайбърс, практикуващ акупунктурист с кабинет в Ориндж Каунти, Калифорния, споделя, че наблюдавайки две снимки на певицата от различно време, може да си направи някои изводи за здравето й. „На първата снимка езикът на Майли е розов, чист, с нормална големина и форма, без особени белези, които да подсказват някакви проблеми. Втората снимка обаче разказва съвсем друга история: езикът на Сайръс тук е подут, силно обложен, а върхът му е неестествено червен. Според Сайбърс езикът на подобен човек свидетелства не само за наличието на физически, но и на емоционални проблеми и „вероятно Майли взема под внимание факта, че всичко го виждат“.

Свикнали сме да четем за странните увлечения на знаменитостите, понякога доста нетрадиционни, но те или бързо им се насищат или заглъхват с времето. Фактът, че мнозина от тях ползват акупунктурата вече 20 години свидетелства в нейна полза. Въпреки дълбоките си джобове, звездите в повечето случаи са хора, които не биха пилели времето и парите си по терапии за собственото си здраве, които не работят. Външният им вид, здравето, което излъчват и енергията, с която играят, доказват, че китайската медицина не случайно е оцеляла в продължение на 4000 години.