Блог

Банани – овлажняват белите дробове и действат добре на червата

от в Здравни съвети, Водещи, Китайска медицина март 22, 2020

Банани в днешно време се отглеждат на много места по света. За тяхна родина обаче се счита Малайзия, а името си са получили от арабските търговци на роби. Банан на арабски означава пръст. Каква е връзката? Бананите в Африка и Югоизточна Азия не са били големите плодове, които всички сме свикнали да виждаме в магазините, а с размерите на човешки пръст. В днешно време са култивирани над 300 сорта с различни вкусови качества.

Знаете ли, че в сравнение с ябълката, един банан има четири пъти повече протеин, два пъти повече въглехидрати, три пъти – фосфор, пет пъти повече витамин А и желязо? Два пъти повече са и всички останали витамини и минерали, общи за двата плода. Следователно не е изненада, че бананите са храна със забележителна лечебна сила според традиционната китайска медицина.  Имат сладък вкус и действат охлаждащо. Полезните им свойства са изключително много и в различни посоки, като едно от най-силно изявените е, че смазват червата и са добри за перисталтиката. Овлажняват белите дробове и поради тази причина са много подходящи за лечение на сухи дробове и суха кашлица. Самата природа на бананите е овлажняваща и това ги прави подходящи за лечение на наркомания и алкохолизъм, особено ако са свързани с топлинни признаци като зачервени език и лице.

Бананите са добри за Ин. Свързани са с меридианите на белия дроб, стомаха, далака и дебелото черво. Известни са със способността си да тонизират организма. Традиционната китайска медицина ги препоръчва при запек, жажда, кашлица, хемороиди, хипертония. Тези плодове са отличен източник на калий и витамин В6. Поддържат нормалното кръвно налягане и сърдечната функция. Бананите са полезни за огъня в белите дробове и сърцето и действат успокояващо. Особено полезни са за хората със суха, гъделичкаща кашлица.

Препоръчителната дневна доза е между 1 и 4 банана. Добре е обаче да се ядат вечер, а не сутрин на празен стомах.

Западната медицина също признава полезните свойства на бананите. Популярни са заради своята антиацидна функция. Проучаванията показват, че сместта от банан и мляко предпазва от стомашни язви, защото потиска секрецията на стомашна киселина. Плодът е източник на фибри и е много подходящ при диети. В тези случаи обаче трябва да се използва умерено заради многото въглехидрати, които съдържа. Препоръчва се при различни форми на анемия, защото бананите са източник на желязо, което усилва производството на хемоглобин, миоглобин и ензими, необходими за образуването на червени кръвни клетки. Изследванията показват, че калият в бананите засилва функцията на мозъка и подобрява способностите на човек да се концентрира и да учи. Това е особено видимо при малки деца и възрастни хора. Всъщност, именно големите количества на калий правят бананите толкова здравословен плод. Благодарение на него, бананът може да помогне при мускулни крампи, защото те са резултат от недостига на калий и магнезий. Този жизненонеобходим минерал намалява стреса, нормализира сърдечната дейност, има отношение към снабдяването на мозъка с кислород и помага за регулиране на водния баланс в организма.

Бананите се използват при диария, тъй като имат много влакна, които абсорбират водата и така нормализират работата на дебелото черво. При малки деца, особено в периода на захранване, бананите могат да доведат до запек именно заради това си свойство.

И накрая – хубавият и узрял банан има жълта обелка без кафяви петна. Това е периодът, в който полезните свойства на плода са най-концентрирани, а и вкусовите му качества са най-добри.