Блог

Беладона в хомеопатията

от в Хомеопатия септември 20, 2019

Беладона (Atropa belladonna) или Лудо биле е отровно растение, което добива популярност още в древността именно заради своите токсични качества. Днес обаче, благодарение на хомеопатията, лудото биле помага при много случаи на заболявания, които започват с остро начало и продължават стихийно, често съпътствани с рязко повишение на температурата.

Името беладона („хубава жена” от италиански) е свързано с процедурите по разкрасяване на италианките през Ренесанса. Те капвали по 1-2 капки от него в очите си, за да разширят зениците и така да бъдат по-съблазнителни. Натривали скулите си с плодовете й, за да предизвикат прилив на кръв. Естествено, това имало своите странични ефекти, които през Средновековието не били вземани предвид като сърцебиене и замъглено зрение, които се смятали за временно явление, но продължителната употреба на растението би могла да доведе до пълна слепота.

Вероятно за да подскаже смъртоносната си природа, беладоната носи и името на древногръцката богиня на съдбата Атропа, която според митовете прерязвала нишката на живота.

Но в медицината, както е известно, отровата се превръща в лекарство, особено в хомеопатията, където на принципа на подобието, симптомите, които предизвиква отровната беладона, могат да бъдат преодолени чрез безкрайно малки дози именно от нея. Индикациите за отравяне с беладона се изразяват в разширени зеници, които са силно чувствителни към светлина, замъглено зрение, тахикардия, загуба на равновесие, главоболие, зачервяване на гърлото. На принципа на подобието, хомеопатичните медикаменти на основата на беладона повлияват признаци, подобни на тези, а те присъстват в широк спектър от акутни заболявания като напр. внезапното начало на грип с висока температура и др., при които болният е силно отпуснат, сънлив, но не може да заспи, кожата на лицето му е гореща, но ръцете и краката му са студени, влошава се от движение, докосване и ярка светлина и може да се оплаква от пулсиращо главоболие или пък суха кашлица.

Използването на растението като лекарство има почти толкова дълга „възстановяваща“ история, колкото е и „токсичното“ му минало. Днес беладоната е една от съставките в капките, с които разширяват зениците преди очен преглед. Това се дължи на алкалоида атропин, но той има и други важни свойства – известно е, че с негова помощ се регулира сърдечния ритъм, може да послужи и за релаксиране при мускулни спазми.

Другите терапевтични индикации за употребата на беладоната са внезапно остро възпаление на фаринкса и/или сливиците, съпътствано от силна топлина, ярко зачервяване и пулсиране, гнойни възпалителни процеси (ангина, абсцес и др.), както и за лечение на бързо нарастващи по своята сила и бързо отшумяващи болки (при главоболие, невралгия, колики).

В аптечната мрежа разфасовките, които могат да се намерят са от „Беладона D6“ до „Беладона D30“. Те са подходящи при внезапно настъпила висока температура (до 39-40°C), която обаче непрекъснато се променя (спада леко, после се покачва отново и т.н.), кожата на лицето е ярко зачервена, а зениците са разширени. Беладона D30 е много ефективно средство и при силно зачервено гърло със съпътстваща сухота или битов инцидент с изгаряне първа степен с яркочервена кожа и др.

Дозировката обикновено варира в зависимост от проблема и неговата тежест. При остри състояния се взема 1 доза (10 глобули) до 6 пъти дневно през няколко часа. В момента, в който настъпи подобрение, приемът се намалява постепенно до 3-4 пъти на ден.

Като всички лекарства, така и някои хомеопатични препарати могат да имат странични ефекти, особено когато в състава им влизат токсични по своята същност компоненти като беладоната. Такива медикаменти трябва да се използват с изключителна предпазливост. Дори и най-малкото предозиране с тях има неблагоприятни последици като разширени зеници, замаяност, сухота в устата, учестено сърцебиене и др. С беладоната трябва да се внимава, защото дори заболяванията, които лекува, е възможно да се проявят като странични ефекти в резултат от предозирането й. Засега единственото доказано противопоказание за приема на препарати, изготвени на основата на лудото биле, е при наличието на глаукома.

В практиката хомеопатичните разфасовки на беладоната най-често се употребяват при случаи на заболявания, които започват със стихийна поява и продължават бурно, често съпътствани с рязко повишение на температурата. Температурната реакция в хода на едно боледуване е нормална за организма и е част от неговите защитни механизми. Затова не бива да бързаме с приема на антипиретици (температуропонижаващи медикаменти) при стойности под 38° С, които не създават сериозен дискомфорт или опасност за организма. Когато стойностите обаче са над 38° С, подборът на медикамент се определя от няколко фактора: дали температурата се е повишила внезапно или постепенно, дали се понижава лесно или дълго време остава постоянна, от поведението на болния – например дали е неспокоен, отпуснат, превъзбуден; начинът, по който изглежда човек: с бледо или зачервено лице, със суха или изпотена кожа, както и общите симптоми и наличието на някакви външни обстоятелства, предшествали изявата на температурното състояние – излагане на студ, силен вятър или на твърде много слънце и т.н.

Един от най-често използваните медикаменти при появата на температура в хомеопатията е Belladonna 15/30 СН. Приемат се по 5 гранули в зависимост от стойностите на температурата. В началото избраният медикамент се дава през 15-20 мин. до намаляване на температурата в разумни граници, а при по-слабо изразени симптоми: 3-4 пъти на ден. И което е може би най-важното – няма противопоказания хомеопатичните препарати да се съчетават с конвенционалните антипиретици, когато това е необходимо.