Блог

Билково лечение на болно гърло при деца

от в Българско билколечение, Здравни съвети ноември 14, 2019

Болката в гърлото може да се дължи на различни заболявания, но във всички случаи причинява сериозен дискомофт. Понякога пречи дори на нормалното преглъщане, да не говорим за прием на течности и храна. В тези моменти билковите народни рецепти отново могат да бъдат полезни, защото облекчават болката, намаляват възпалението, действат успокоително и антисептично. От особена важност е, когато пациентите са деца, да се вземат бързи и ефективни мерки. При тях и самото лечение е по-специфично и различно от това при възрастните, защото трябва да се съобразят билките, количествата и методите. Затова в тази статия ще обърнем специално внимание на лечението на малчугани, а предложените рецепти ще бъдат подходящи именно за тях.

Ванга препоръчва при възпалени сливици, гърлото, шията и врата да се обгърнат с лента от меко тесто, върху която плътно се слага нарязан на ситно сушен корен от кукуряк. Важно е сливиците също да бъдат покрити. Върху тестото и билката се прави превръзка от бинт или памучен плат. При малките деца компресът трябва да седи между 30 и 60 минути един или два пъти дневно. По-големите деца могат да оставят превръзката за 2-3 часа, а възрастните – цяла нощ.

При възпалено гърло при децата, Петър Дънов препоръчва ежедневен прием на смес от 50 гр. смляно ленено семе и 300 гр. чист пчелен мед. Взема се по 1 ч.л. преди закуска до отшумяване на проблема. Лечителят Дънов препоръчва и следната отвара: смесват се равни количества ситно нарязани сладък корен, трицветна теменуга, царевична коса, метли от орех, исландски лишей, репей, коприва и хвощ. 3 с.л. от билките се варят в литър вода за 3 минути. Сместа престоява половин час и се прецежда. Пие се по 50 гр. три пъти на ден. Може да се подслади с мед по желание.

Гаргарата с чай от салвия е полезно средство за лечение на болки в гърлото, както при деца, така и при възрастни. За приготвянето на отварата са необходими няколко пресни листа салвия, които се накъсват и се заливат с половин литър вряла вода. Киснат се 10 мин. и се прецеждат. Гаргарата може да се прави многократно през деня, всеки път, когато има болка или дразнене. При липса на пресни листа, може да се използва чаена лъжичка сушени. Ефектът обаче е много по-силен със свежа салвия.

Инхалациите помагат не само при кашлица и хрема, а и при болезнено гърло. За децата е много подходяща лайката. При инхалации, билката се вари и след това се слага малко сода за хляб в течността. По-големите деца може да дишат директно над съда с кърпа на главата. Ако това не е подходящо за възрастта, може над чая да се сложи фуния и детето да диша през нейния отвор. Друг вариант е съд със запарената лайка и содата да се сложи близо до главата на спящото дете, така че полезните пари да бъдат вдишани. Този метод обаче трябва да се прилага с повишено внимание и под строг надзор, за да се избегнат нежелани инциденти и изгаряния.

Лайката и содата могат да се прилагат и като гаргара, но в по-голяма концентрация – 1 с.л. билка на чаша вода. Може да се добави и мед. Гаргара и инхалации могат да се правят и с най-различни други билки като карамфил, невен, канела, ехинацея, джинджифил и др.

При лечение на болно гърло е важно да има често овлажняване на лигавиците в устната кухина, защото сухотата е добра среда за развитето на бактерии. Необходимо е и максимално да се ограничат говоренето, пеенето и викането.