Блог

Вижте кои са трите най-използвани български билки

от в Българско билколечение, Здравни съвети септември 27, 2019

Едно от най-големите природни богатства на България са лечебните растения. Според експерти имаме толкова много билки, че една четвърт от населението в страната може да се препитава чрез тях. Всяка година през билкозаготвителните пунктове минават между 17 и 20 хиляди тона билки. Нека се спрем по-подробно три от най-често използваните растения в българското билколечение.

На първо място в този своеобразен списък се нарежда липата. Тя се среща из цялата страна до 1500 метра надморска височина. В „Българска енциклопедия на народната медицина и здравето“ проф. Христо Мермерски пише, че липата оказва отхратчващ ефект и успокоява лигавицата на дихателните пътища. Облекчава общото състояние при треска, тъй като улеснява отделянето на повече течности от организма, като по такъв начин по-бързо се изхвърлят токсичните вещества. Прилага се при простудни заболявания, грип, бронхит, плеврити, ангина, възпаления на пикочния мехур и бъбреците, гастрит, ревматизъм, зъбобол и други. За лечение се използват цветът на липата, без или с трицветника, който се бере по време на цъфтежа. Най-разпространеният начин за употреба е под формата на чай, който се приготвя след като 1 с.л. от цветовете се вари 5 минути в 400 мл вода. Но липата може да се използва и външно при изгарания, кожни обриви, хемороиди и за гаргара.

Цветовете от лайка също са много често използвани в българското билколечение. Те заемат едно от първите места сред най-търсените диворастящи билки в страната. Лайката действа противовъзпалително, обезболяващо и антисептично. Предполага се, че тези ѝ свойства се дължат на хамазулените, които помагат за облекчаване на болката. Използва се много често при различни простудни заболявания, но също при бяло течение, болезнена менструация и рани. Лайката заема почетно място в рецептите на много от народните лечители, сред които е и Ванга. В голяма част от лековете ѝ присъства именно тази билка. Ванга предписва лайка в различни комбинации при остри гастрити, липса на апетит, хемороиди, колики, стомашни болки, възпаление на венците и устната кухина, ларингит, остра кашлица и още много болестни състояния.

Лайката има противомикробно действие и може да се използва за борба с една от най-упоритите и резистентни към повечето известни антибиотици бактерия Стафилококус ауреус или т.нар. златист стафилокок.

Друго много често използвано в билколечението растение е шипката, която не случайно носи прозвището „царицата на билките“. Шипките се събират в края на лятото и през есента, когато плодовете са добре узрели и имат наситен оранжево-червен цвят. Нямат аналог по съдържание на витамин С. Шипките имат 20 пъти повече витамин С от лимона, три пъти повечве пектин от ябълката и два пъти повече каротин от моркова. Заради всички свои качества билката има широко приложение не само в народната, но и в конвенционалната медицина. Изполва се за укрепване на сърцето и стените на кръвоносните съдове, при стомашни проблеми и бронхити. Високото съдържание на витамини В1 и В2, калций и магнезий оказват благотворно влияние върху организма, повишават имунитета и лекуват камъни в бъбреците и възпаления на отделителната система.