Блог

Въведение в Цигун

от в Древни китайски практики, Водещи, Китайска медицина март 19, 2020

Цигун, или „чигонг”, както се среща в превод от китайски в различните литературни източници, е древно източно изкуство, посветено на изучаването и „отглеждането“ на жизнената сила. Целите на Цигун се постигат чрез различни техники, например -дихателни упражнения, специфични пози, медитация.

„Ци“ означава „дъх“ или „въздух“ и се смята за „жизнена сила“ или „енергия на жизнената сила“. Практикуващите Цигун вярват, че тази жизнена сила прониква във всичко във Вселената. Тя съответства на гръцката „пнеума“, санскритската „прана“ или западната медицинска концепция за „биоелектричност“. „Гонг“ или „гун“ означава „работа“ или „усилие“ и е ангажимент, който всеки човек индивидуално влага в практиката си. Това е умението, за което се изисква време, търпение и повторение, за да се усъвършенства.

Чрез изучаване на тази древна практика, индивидът цели да развие способността за „манипулиране“ на „Ци“, за да насърчи самолечението, да предотврати болести и да увеличи дълголетието.

Повече за техниките на Цигун:

Има два вида Цигун практики – Уай Дан (Външен еликсир) включва физическо движение и концентрация, и Ней Дан (Вътрешен Еликсир) включва седнала медитация и визуализация.

Според традиционните учения на Цигун, начинаещите първо учат физически движения, координирани с дихателни техники. Те практикуват набор от упражнения (подобни на Тай Чи), докато всяко движение или поза не се усъвършенстват. След като научат формата, следващата стъпка е да намерят финия поток на енергията в рамките на позите, движенията, моделите на дишане и преходите. Това е т.нар. „подвижна медитация“.

При подвижната медитация между упражненията има много пози, които се задържат за дълги интервали от време. Тези пози са донякъде подобни на асаните от йогата. Те се практикуват за укрепване на крайниците и увеличаване на енергийния поток. Тези пози попадат в категорията на медитацията.

Седналата медитация се фокусира върху дишането, тялото и ума. Различните видове медитации могат да се практикуват с или без визуализация. Тя обаче разширява обхвата на практиката, като позволява на практикуващия да насочва енергията в съответствие с визуализацията. Неслучайно опитните учители, които водят подобен тип практики, успяват с лекота да стимулират визуалното въображение на учениците си.

Цигун използва комбинации от изредените практики в стремежа си да укрепи здравето и да подобри храносмилането, да засили имунната система, да облекчи главоболието, задръстванията на синусите, болките и стреса.

Практикуващите Цигун вярват, че тези, които имат способността да контролират Ци, могат да излъчват Ци, за да лекуват другите. Това може да стане по много начини в зависимост от лечителя – Цигун масаж: поставяне на ръце върху приемника чрез масаж, акупресура или докосване; манипулация с инструменти: използване на заострен предмет, игла за акупунктура, благородни метали или камъни (сребро, злато, месинг, нефрит и др.); овластяване на предмети: енергизиране на благородни метали или камъни, вода (за измиване или пиене), чайове и билкови формули за подобряване на техните собствени лечебни свойства.

Как може Цигун да се отрази върху здравето и благополучието ни?

Всички живи организми отделят биоелектрично поле. Смята се, че Цигун лечителят може да открие тези полета, както и техните дисбаланси. Целта на Цигун е да коригира дисбалансите, натрупани през целия живот на човек. Дисбалансите възникват от дълбоки емоции (стрес, гняв, тревожност, депресия, мъка и др.; травма или нараняване, неправилна диета, прекомерна сексуална активност, липса на физически упражнения и др.).

Практикуващите Цигун вярват, че „Ци“ – курсът през цялото ни същество трябва да тече правилно, като река. Ако има блок, Ци се застоява и не позволява на други части от тялото да се подхранват. Ако „Ци“ тече твърде бързо, това причинява дегенерация или изтощение на вътрешните органи. Практиката на Цигун помага да се балансират тези енергии чрез запълване на недостатъци и премахване на излишното.