Блог

Горчиво – за всички, но в аптекарски количества

от в Индийска медицина ноември 13, 2019

Горичивото не е най-приятният вкус. За повечето хора е в дъното на пирамидата от хранителни предпочитания. По-често се избягва, въпреки че има хора, които го харесват истински. То обаче е полезно за тялото, защото изчиства черния дроб от токсини, тонизира органите, поддържа кожата в добър вид и има редица терапевтични ползи. Аюрведа препоръчва горчиво да се приема от всички доши, но в минимални количества. Най-добре се отразява на Питта, умерено на Кафа, а най-малко са ползите за Вата.

Горчивият вкус се образува от свързването на елементите Въздух и Пространство. Намалява Питта и Кафа и увеличава Вата. Употребата му подобрява другите вкусове. Действа антиоксидантно и антибактериално. Може да се прилага при припадъци, сърбеж и парене. Дава яснота, усилва самосъзнанието, помага на човек да се откъсне от светското и материалното. Свързано е с органите панкреас, черен дроб и далак. Консумацията му се отразява най-силно на плазмата, кръвта, мазнините, нервните и репродуктивни тъкани.

Горчивото стимулира нервната система, намалява мазнините, подпомага работата на жлъчката. Има слабително действие и може да се използва като средство срещу паразити. Намалява температурата и се бори с вирусите. Горчивото пречиства организма, стимулира здравословния апетит. Убива микробите, облекчава жаждата, пречиства кръвта и извлича излишната влага от организма. Тонизира мускулите и кожата, облекчава чревните газове и стимулира перисталтиката. Подобрява и храносмилането, тъй като помага за отделянето на храносмилателни секрети и ензими.

Ако горчивият вкус е в излишък, може да се стигне до изтощение, сухота и обезводняване. При прекомерна употреба намалява количеството на костния мозък и сперматозоидите. Стига се до замаяност, объркване, дезориентация и загуба на съзнание. Може да предизвика гадене, проблеми с бъбреците и белите дробове, изтощение на тъканите и намаляване на костната плътност. В емоционален план се пораждат цинизъм, скука, самота. Появява се отхвърляне, изолация, желание за раздяла.

Горчивият вкус е противопоказен при повишена Вата, излишък на студ, сухота и грапавост. Препоръчително е да се избягва при изтощение или дефицит под всякаква форма. При бременност е позволен в изключително ограничени количества.

Къде се среща? От зеленчуците за горчиви се считат горчивият пъпеш, корена от репей, грейпфрута, патладжана, артишока, тиквичката и всякакви зеленолистни като кейл, ревен, марули, рукола, киселец, спанак, къдраво зеле и лапад. В тази група попадат още сусамовото семе, тахана, кафето и черния шоколад. От подправките за горчиви се считат куркумата, кимионът, сминдухът, шафранът и копърът. Тук са и повечето черни и билкови чайове.

Индийската билка гудучи, макар и горчива, може да се използва свободно от всички доши, защото има сладък ефект и действа едновременно тонизиращо и като афродизиак.