Блог

Нощното напикаване при децата – Практиката на д-р Пан

от в Експерти, Китайска медицина февруари 20, 2020
Визитка: Д-р Пан е завършил университета по китайска медицина в Нандзин, Китай през 1987 година. 10 години работи в Китай, 2 години е практикувал китайска медицина в Москва и от 27 години практикува в София, България. Нещо, което няма как да не ви направи впечатление за д-р Пан е, че той е винаги в добро настроение, позитивен и усмихнат.

Dr.Pan

Детското нощно напикаване е проблем, за който класическата медицина често не предлага ефективно лечение и затова родителите регулярно се обръщат към мен по този повод. Детското нощно напикаване е доста често срещано в моята практика и аз търся решение чрез акупунктурата или чрез точковата система. Подходът, който ползвам, се базира на моите дългогодишни наблюдения и практика и мога да кажа, че той има добър ефект.

Причината за този проблем е свързан със слабост на функциите и дейността на бъбречната дейност. Правя уточнение, че това е според КМ и не означава, че ако родителите отидат да изследват бъбреците на детето си, то ще има проблем със самия орган. Бъбреците според КМ контролират пикочния мехур и когато бъбреците са по-слаби, те и по-слабо контролират пикочния мехур. Дейността на КМ в случая е да възстанови този контрол. 

Начинът на лечение, който аз ползвам, включва три аспекта:

1. Режим на лягане и ставане:

  • Трябва да има режим на лягане и ставане. Вечер детето трябва да ляга в определен, фиксиран час, който е не по-късно от 21:30 – 22:00 часа в зависимост от възрастта.
  • Родителите не трябва да будят децата през нощта, защото лечението би изгубило смисъл – целта е те да изградят собствен контрол върху това.
  • Сутрин детето трябва да се буди в определен час и тогава да ходи до тоалетна.

2. Режим на прием на течности:

  • Обичайно час и половина преди лягане не трябва да поема течности. Лятото, например, не е добре вечер да консумира диня.

3. Акупунктурно лечение:

Акупунктурното лечение се състои от поставяне на мокса на четири акупунктурни точки в конкретна последователност и продължителност.

 

  • Акупунктурни точки: Гуан Юан (Guan Yuan – Ren 4), Цунг Джи (Zhongji – Ren 3) и две симетрични точки от двете страни на Ren 3 на един цун разстояние.

Един цун се равнява на ширината на палеца на човека, на когото се мери разстоянието.

  • Мокса: използва се мокса, която е с прахообразна форма и тази прахообразна смес трябва да се оформи като пирамида. След това се отрязва скилидка чесън, на която се изважда сърцевината (по-тъмната част) и на нейно място се поставя оформената мокса, която преди това сме подгряли в единия връх. По този начин, както е, се слага върху точките последователно и усещането е загряващо. Минимум 3 пъти се поставя мокса върху всяка точка. Средно тези процедури се правят през ден около 10 пъти.

Ефективността на лечението е около 80-85%, тоест такъв е процентът на децата, които спират да се напишкват.