Блог

Специалист с 30-годишен опит в ТКМ гостува в София

от в Новини, Китайска медицина януари 16, 2020

Специалист с 30-годишен опит в Китайската традиционна медицина гостува в София

Не се случва често възможността за лична среща с експерти по Китайската традиционна медицина от калибъра на руснака Дмитрий Биков. Завършил е 8 различни института с насоченост към алтернативните методи на лечение, измежду които и 3-годишно обучение по Традиционна китайска медицина в Китай, където често пребивава. Квалификациите на Дмитрий Биков са в областта на китайската пулсова диагностика, диагностика по езика и лицето, фитотерапия и иглотерапия.

Желаещите лично да се възползват от уменията му ще имат възможност да получат консултации на 20 и 21 Януари от 10 до 17 часа в център Green Health.

Интересно е, че Дмитрий Биков е и майстор по провеждане на китайска чайна церемония, каквато той ще демонстрира на 20 Януари от 17.30 часа.

За повечето хора чайната церемония се свързва най-вече с японските традиции. Тя обаче – наричана Гунфу-Ча, е възникнала в Китай преди хилядолетия и всъщност е предшественик на всички чайни церемонии в света. Произходът на ритуала е от китайските провинции Фуцзян и Гуандун.

Излишно е да се обяснява какво място заема чаят в китайската традиция. Ритуалът отразява с всичките си елементи цялата философия, която китайците влагат в пиенето на чай. Така например, специалната чашка – хайван – която се използва едновременно да запарва и да се пие чаят, и която е непроменена като структура от средата на XV век насам, има ясни значения. Тя се състои от три части – чашка без дръжка, капаче и чинийка. Хайван представлява модел на света: чинийката е земята – основата; капачето е небето – защитата, а чашката е самият човек, който е стъпил върху земята под защитата на небето. Еднаквите шарки по трите части са демонстрирали статуса на притежателя си в обществото.

Задължителен елемент е глиненият чайник – исин, като думата идва от названието на града Исин, близо до който е езерото Тай. По бреговете на това езеро се намира уникална виолетова глина, от която се произвежда този чайник. Нейна важна характеристика е, че тя изстива много бавно и затова напитката в такъв чайник остава топла по-дълго време.

За да се разбере значението, което китайците придават на чайната церемония, е достатъчно да се спомене, че само подготовката има седем задължителни етапа, които трябва да се преминат без изключение. По принцип, чаят при тази церемония се сипва само от стопанина на дома. Чайникът се държи задължително само с дясната ръка, докато в лявата има парче плат, с което след абсолютно всяко наливане се избърсват капките чай, стекли се по чучура на чайника.

Разбира се, такава церемония не се извършва всекидневно, но спазването на традициите изисква тя да се прави поне веднъж всяка седмица. Чайната церемония е абсолютно задължителна при по-специални случаи – както и като израз на уважение.

Дмитрий Биков ексклузивно за Altera.bg: Не пречете на тялото да се самолекува