Блог

Етерични масла: как да употребяваме това природно богатство?

от в Експерти, Българско билколечение, Водещи, Козметични продукти март 20, 2020
Емануела Иванова е консултант по етерични масла. Интересът ѝ към употребата им във всекидневието е продиктуван от честите боледувания на собственото ѝ дете. Постепенно открива открива огромните ползи, които крият етеричните масла и те се превръщат в страст, която днес предава и на други хора.

 

Етеричните масла са средство, прилагането на което като метод набира все повече популярност по света. Каква е концепцията на лечението и превенцията с етертични масла?

 

Етеричните масла са един от начините за превенция още от древността. Това е може би една от най-древните форми на лечение, която в годините доста се развива. В САЩ даже има болници, които работят по холистичен начин и включват  етерични масла като част от лечението на различни заболявания. Извличат се от различни части на растенията – стъбла, семена, плодове, листа, цветове. И в зависимост от това откъде е извлечено даденото масло, то има различни свойства и способности. Маслата са имунната система на растенията. Те са тези, които ги предпазват от бактерии, гъбички, алергени, патогенни организми. Именно тази функция използваме и при хората. Етеричните масла са природно средство и човешкото тяло ги разпознава по много естествен начин. Това води до една много добра симбиоза.

Предполагам, че страничните ефекти също са малко, след като са природни продукти?

 

Важно е да кажем, че етеричните масла са много високо концентрирани. Например една капка етерично масло от мента е равна на 28 чая. В този смисъл страничните ефекти са в дозата. Един от законите при използването на етерични масла е да се разреждат с базово масло. Също така в никакъв случай да не се използват вътрешно, освен под наблюдение на специалист. Вътешната употреба на етеричните масла не трябва да се прави на своя глава, защото те са много силни. Ако маслата не са добре разредени, може да се появи обрив или друга реакция. Това е проблем, защото много от етеричните масла имат еднотипни вещества и ако ти направиш реакция към едно, много е вероятно да направиш и срещу още много и така да се лишиш от възможността да използваш едни щадящи природни средства.

Важно е да се знае за етеричните масла, че те са летливи съединения. Тоест много лесно се изпаряват, затова им трябва основа. Необходимо е да се разреждат в базово масло, което може да бъде кокосово, жожоба, макадамия, зехтин или друго. Основа могат да бъдат също оцетът, медът. Много хора си чистят къщите с оцет и етерични масла.

Как се използват етеричните масла?

Вариантите да използваме маслата са няколко. Първият е ароматно, тоест чрез дифузери или тампон, напоен с масло. Вторият е чрез нанасяне върху кожата. За организма няма значение дали ще вдишва етеричните масла или ще ги поема с намазване. Когато се използва дифузер обаче може да се направи необходимото постоянно насищане на организма без опасност от предозиране. Другият вариант е чрез кожата – етеричното маслото се разрежда в базово такова и се маже през два часа. Много е важно именно разреждането. Добре е предварително да се тества върху малък участък от кожата. Самите масла преминават през кожата за 60 секудни и за 2 минути стигат до кръвообращението. Те много бързо дават реакция, а от друга страна много бързо започват да помагат на тялото. За два часа излизат от организма чрез потта и урината. За това е важно, когато се лекуваме с етерични масла, да се нанасят често с по-ниско разреждане.

Третият вариант за употреба  е вътрешно, но той трябва да се прави под наблюдение на специалиалист. А и тук е особено важно какво е качеството на маслата.

А как можем да разпознаем качествените масла?

 

Този въпрос не е с еднозначен отговор. Това, което може да се направи, е да се гледа кой е производителят. Няма унифициран стандарт, чрез който всички фирми да бъдат тествани и да се провери дали маслата са добри. Има няколко  етапа по отношение на качеството – процесът на дестилацията и качеството на суровината. И тук значението има не само дали е био, защото ако почвата не е била достатъчно наситена с микроелементи, ще се получи различно качество. От особено значение е да няма примеси. Това обаче, освен ако не е написано на етикета, няма как да се разбере. Няма никакъв начин да се тества в домашни условия. Фактор за качество е и цената. Ако някой ти предложи тамян за 10 лева няма как да е тамян това. По аромата също може да се различи кое масло е хубаво и кое не, но това може да се направи само от хората, които вече имат опит и знаят какъв е ароматът на качественото етерично масло. На мен, ако сега ми дадеш някоя гадна лавандула, няма как да не я позная.

Тук е моментът да кажем, че България е етерична среда. Някои от маслата на утвърдените компании за производство на етерични масла дори се произвеждат у нас. Такива са розата, лавандулата, белият равнец. От тук се взема суровината и на място се прави дестилирането. У нас се дестилира и тамян, но суровината се внася. Истината е, че е грехота да живееш в такава държава и да не си сигурен откъде да си купиш качествено масло.

При какви проблеми могат да се прилагат етерични масла?

Може да прозвучи много нескромно, но няма проблем, който да не може да се третира с етерични масла. Като започнем от най-злободневните неща като вируси и настинки –  срещу тях етеричните масла наистина са ценен помощник. Това им е естетсвената функция – да се справят с вируси, бактерии, патогени. Етеричните масла могат да ни предпазват и да ни помагат в борбата с конкретни ситуации. Има протоколи за справяне с чисто женски хормонални проблеми, при стрес, при заболявания на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност, метаболитни синдроми, за подобряване на настроението. Почти няма нещо, за което да не могат да се изпозлват. В никакъв случай не са панацея, но подпомагат лечението и самия организъм. Етеричните масла имат свойството да преминават клетъчната мембрана и това е нещото, което ги прави толкова добри. Много от лекарствата не могат да преминат през тази мембрана и да лекуват клетката. Преминавайки клетъчната мембрана маслата атакуват вируса и оздравяват клетката. Има масла, които минават мозъчната кора, което е доказано и е фармацевтичен напредък. В ароматерапията могат да се намерят протоколи за всякакъв вид проблеми – за проблеми със съня, стомашен дискомфорт, дори вирусите, които са свързани с повръщане и гадене. При бременност също има доста решения, също по време на раждането. Аз поне не знам нещо, за което да не могат да се използват масла. Но трябва да се внимава кои масла се включват, защото едни помагат за едно, други за друго. Но в ежедневието, дори да не сме болни, може да ги използваме, за да помагат за психоемоционалното ни състояние. Техният аромат повишава настроението, спомага за синтеза на хормоните на щастието.

Кои са основните и най-често използвани етерични масла?

 

Горещо можем да препоръчаме всяка къща да има класически етерични масла – чаено дърво, мента, лимон, лавандула и тамян, ако хората могат да си го позволят. Това са топ 5 маслата, които могат да се използват в почти всякакви ситуации без притеснение. Те не са горещи масла, които да предизвикат някакви реакции, но същевременно са с изключително силно изявени противовирусни и антибактериални свойства. Аз лично използвам тези 5 масла почти ежедневно. Дали в комбинация или по отделно вече е въпрос и на настроение. Не винаги всяко масло се усеща добре в конкретния момент, а това е важно. Комбинацията, която си прави човек  трябва да не му е неприятна, защото тялото има способността да разбира най-добре кое в даден момент ще му окаже най-благотворно влияние.