Блог

Защо китайците избягват суровите зеленчуци

от в Китайска медицина, Древни китайски практики, Здравни съвети октомври 28, 2019

Напоследък едно ново движение, известно като суровоядство, набира все по-голяма популярност. Според него храната не трябва да се обработва термично, а да се консумира сурова, за да не се унищожат витамините и минералите в нея. Основно в менюто се включват пресни плодове и зеленчуци. Тези храни безспорно са много полезни, но в китайската медицина не се препоръчва консумиране на сурови зеленчуци.

Според китайската философия суровата храна, включително пресните зеленчуци, се определя като студена. Храните със студени свойства се използват при „горещи“ болести като треска или горещина в тялото. Те спомагат за изхвърляне на токсините от тялото, намаляване на топлината му и имат охлаждащо действие. По принцип през летния сезон, когато температурите навън са високи тези храни не са за пренебрегване, но трябва да сме внимателни с тях.

В древността китайските лечители са смятали стомаха и храносмилателната система за „котел“, в който приетата храна се „вари“ и от там нейните свойства се предават на цялото тяло. За да се свари храната, обаче, „котелът“ трябва да е топъл и да поддържа определена температура. Когато тази температура е по-ниска отколкото трябва, организмът се опитва да я повиши, като за този процес изразходва голямо количество енергия. Това съсредоточаване на енергията на едно място води до дисбаланс в целия организъм и при често повтаряне може да е появят сериозни проблеми с храносмилателния тракт. Възможен признак за лек дисбаланс може да бъде сънливостта след хранене. Конвенционалната медицина обяснява този феномен с притока на кръв към стомаха, за да се улесни хрносмилането. Този ефект не е задължително да се проявява единствено след обилно хранене, възможно е да се появи и след консумирането на малко или умерено количество, но тежка за стомаха храна. Или, както стана ясно, чрез консумирането на сурова, макар и лека храна, която отново изисква от организма повече прилив на енергия към стомаха, за да може той да я обработи.

Храносмилателната система се справя много по-лесно с термично обработена храна. Ето защо трябва да се стараем да избягваме честото консумиране на студени храни и напитки, в това число и сурови зеленчуци. Най-добре е да приготвите зеленчуците леко задушени на пара. Или просто заедно с тях хапнете нещо топло, което да поддържа температурата в стомаха висока и така да спестите усилието на „котела“ да се стопля сам. Така няма да се изразходва излишна енергия и да се наруши баланса.

Не може да се отрече, че в суров вид зеленчуците са изключително полезни, но както при всяко друго нещо, не бива да се губи мярката. В противен случай, вместо да си помогнем, можем сами да си навредим. Просто се замислете следващия път, когато вместо обяд или вечеря сложите в чинията само салата от сурови зеленчуци. Да, те не съдържат много калории и са полезни за фигурата ни, но едва ли са достатъчно добри за здравето ни. Понякога топла зеленчукова бистра или крем супа също може да бъде разнообразна идея в менюто ни.