Блог

Значение на лютивия вкус в Аюрведа

от в Индийска медицина ноември 12, 2019

Съчетанието на елементите въздух и огън дава лютивия вкус. Той стимулира апетита и подпомага метаболизма, смилането и усвояването на храната. Отговаря за секторното равновесие в тялото. Основното му действие е загряващо. Лютивото действа очистващо на кръвта и цялото тяло. Спомага за изхвърляне на кръвни съсиреци и лекува кожни заболявания. Премахва сърбежа, намалява холестерола, почиства мускулите, застоя и задръстванията. Този вкус намалява Кафа и затова е най-подходящ за хората с такава конституция. Вата може да го консумира в малки количества, а Питта съвсем ограничено. Лютивият вкус много добре премахва излишъка на Кафа и така елиминира слузта от тялото, изчиства синусите и излишната мазнина.

Лютивото изостря останалите вкусове и сетивата. Поражда ентусиазъм, вълнение, любопитство, дава яснота, жизненост, енергичност. Свързано е най-вече със стомаха и сърцето, а балансът му се отразява в кръвта и репродуктивните органи. Пикантните храни могат да засилят мислите, да повишат концентрацията и да помогнат в разбирането на сложни неща. Ако се прекали обаче, се появява прекалена критичност.

Когато се прекали с приема на лютия вкус под една или друга форма, топлината в тялото се увеличава и се появява усилено потене. Започва чувство за парене в гърлото, в стомаха и сърцето. Води до задавяне, хълцане, жажда, киселини, запек, диария и колит. При по-тежки случаи може да се стигне до образуване на язва, замаяност и припадъци. Излишъкът от лютив вкус се отразява на качеството на яйцеклетките и сперматозоидите. Може да доведе до сексуална дисфункция.Хората стават раздразнителни, агресивни, гневни, дори яростни. Появява се чувство на завист. Прекаляването с лютиви храни може да предизвика психическо объркване, депресия, изтощение и различни неразположения.

Пикантни са чесънът, джинджифилът, черният пипер и всички летливи масла. Много подходящи за употреба са етеричните масла от черен пипер и джинджифил. Те се използват за изчистване на задръстванията на слуз и за лечение при силна настинка. В тази група попадат още лукът, ряпата, празът, горчицата, репичките, суровия спанак и чилито. Логично към този вкус спадат лютите чушки, лютият червен пипер и повечето подправки. Някои от тях са кардамон, кайен, карамфил,синап. За люти в Аюрведа се считат също елдата и лимецът.

Лютивият вкус е противопоказен, ако в тялото и най-вече в репродуктивната система има излишна топлина, киселинност или дефицит. Изначалното затопляне, което лютото предизвиква, се отразява добре на Вата, но при продължителна консумация се стига до изсушаване, което утежнява тази доша. Може да се появи замаяност, тремор, безсъние и мускулни болки. Изключение са джинджифилът и вареният чесън, които макар и лютиви, не влошават Вата, а я поддържат, тъй като имат свойството да подобряват храносмилането и да премахват чревните газове. Вата приема пикантният вкус по-добре, ако е в комбинация с кисели, сладки и солени храни. Карамфилът, кориандърът, кимионът и копърът пък са много подходящи за Питта. Макар и пикантни, те не влошават тази доша, но все пак трябва да се консумират умерено.