Блог

Изкуството на медитация и ползите от нея

от в Водещи, Древни китайски практики, Индийска медицина, Йога март 20, 2020

Преди да усвоите изкуството на медитацията, има различни етапи на това състояние на духа, през които преминавате. Целият процес на „обучение” на ума се развива през тях. Всеки етап има своите собствени отличителни характеристики, предизвикателства за преодоляване и специфични техники за работа с тези предизвикателства. Преминаването през този процес носи постепенно подобряване на способностите на практикуващия за контрол над себе си.

Тъй като всеки човек е уникален, маршрутът, по който ще се случат вашите духовни пътешествия, винаги ще бъде поне малко по-различен от този на някой друг. Ето защо, използвайте тази статия като ръководство за работа и разбиране на собствените си преживявания.

Как се развива процесът?

Само когато усвоите уменията на определен етап на медитация, ще можете да овладеете следващия. Това е така, тъй като способностите ви като медитиращ постепенно се надграждат. За да постигнете напредък, трябва правилно да определите текущия си етап.

Темпът на прогрес през различните етапи е много условен и зависи от редица фактори – емоционално състояние, мотивация, старание, ежедневна практика. Някои четива по темата създават впечатлението, че са нужни много, много години или дори десетилетия, за да успее човек да медитира успешно. Това просто не е вярно! Това, от което се нуждаете, е редовно занимание, от един до два часа на ден, което може да бъде съпътствано и от други практики – физически и дихателни.

Осъзната медитация, известна още като медитация на „отвореното съзнание“ е форма на медитация, при която допускате много неща (звуци и други сензорни данни, както и вашите мисли и емоции) да се появят в съзнанието Ви и след това естествено да отпаднат. За целта практикуващият ги заменя с различни звуци, мисли и емоции. Този вид медитация се счита за „ин” практика.

Древната концепция за „ин” и „ян” се отнася до двете основни страни на природата – духовна и физическа, както женска, така и мъжка. Това не се отнася изключително за мъж или жена, а за мъжкото и женското във всички аспекти на живота. Ин е женственият аспект на всички неща и се свързва с този, който е експанзивен, отворен и възприемчив, докато ян е мъжкият аспект и носи прецизност, активност и специфичен. Всеки човек има както качества на ин, така и ян, а същото е и за медитативните практики.

Сутрите на вниманието са основните текстове за това, което днес знаем като медитация на съзнанието. Пълното осъзнаване, което е крайната цел на този тип практика, е пълноценно възприемане на цялата информация, която сетивата ни обработват. В източните традиции има шест природни сетива, с които се раждат всички хора. Това включва петте конвенционални сетива – зрение, слух, мирис, вкус и допир – и шестото чувство. Това шесто чувство често излиза на преден план в медитацията. Нашите мозъци са изградени да мислят – мислите са техният естествен продукт – и ще откриете, че мозъкът ви продължава да произвежда всякакви мисли, дори докато медитирате и се опитвате да фокусирате вниманието си върху други неща.

Това, което медитацията прави с нас, е да променя отношението ни към възникващите мисли. Тя ни учи да ги възприемаме като информация за сензорните ни органи, а не като факт, на който непременно трябва да реагираме. Именно така се подобрява и умението за самоконтрол.