Блог

Йога в борбата с различни заболявания

от в Здравни съвети, Водещи, Йога март 10, 2020

Възникнало преди хиляди години, индийското философско учение Йога е с доказано благоприятно въздействие освен върху второстепенните като значение аспекти на физическото и психическо здраве – тонус, настроение и т.н., но и върху първостепенни – обмяна на веществата, нервна система, опорно-двигателен апарат и др. Като при всеки нерадикален метод, въздействието на йогата върху тялото ни се усеща най-добре след редовно и постоянно практикуване на асаните, които ни карат да се чувстваме най-добре.


Върху какво йогата може да окаже благоприятно влияние?

След редовно изпълняване на позата Шавасана, особено като финал на цялостна практика от асани, мнозина споделят, че са почувствали ефект на успокояване на тялото и сетивата. Шавасана, или още „позата на мъртвеца“ заради хоризонталната и неподвижна позиция на тялото, повлиява добре проблеми като стрес, мигрена, умора, безсъние и високо кръвно налягане. Шавасана обикновено се изпълнява на финала на останалите асани, за около 5-10 мин., с тяло отпуснато по гръб на пода, длани в посока нагоре, изправени таз и гръбнак.

Стресът понякога е свързан с високите нива на кортизол, които организмът ни отделя чрез надбъбречните жлези. Именно кортизолът е сред причините за поява на депресия, високо кръвно или инсулинова резистентност и диабет. Дисбалансът в нивата на кортизол могат да доведат още до отслабване на имунната система или паметта. Редовното практикуване на йога е доказано добър начин за немедикаментозно нормализиране нивата на кортизол и предотвратяване на изредените по-горе проблеми.

Доказано е, че йогата помага за повишаване на концентрацията и подобряване на паметта. Различни изследвания сочат, че хората, които медитират, владеят по-добре ума си, умеят да задържат по-дълго фокуса си върху дадено действие, подобряват физическите и мисловни рефлекси. Както споменахме по-горе, медитацията има пряко въздействие върху елиминирането на стреса, а той от своя страна рефлектира върху имунитета. Ето защо практикуващите редовно йога споделят, че тя засилва защитните функции на имунната система и това е особено видимо в есенно-зимния сезон на настинките. Друг аспект от йогата обаче, който изключително добре влияе върху собствените защити на организма ни е пранаяма – системата от дихателни упражнения в йогата.

Редица упражнения от йогата подобряват кръвообращението и това може да се усети дори от практикуващите за първи път. Една от най-ефективните пози е „свещ“, в която краката са високо изправени нагоре и сочат тавана, а главата и раменете са прилепени към пода. Редовното изпълнение на това упражнение се отразява на добрата циркулация на кръвта и на регулиране на кръвното налягане, както и на намаляване риска от образуването на тромби. Обърнатите пози в йогата, сред които е и поза „свещ“, са изключително полезни за хора, които страдат от разширени вени или различни проблеми с нормалното кръвоснабдяване.

Йогийските упражнения несъмнено подобряват гъвкавостта. Ползите от редовното седене в поза „лотос“ например отразява благотворно влияние върху мускулите на гърба, подвижността на тазобедрените стави, коленете и кръста. Една от основните мотивации сред любителите на йогата да бъдат постоянни в практиката си е елиминирането на болките в гърба, схващането в раменната област и плещите. Ежедневната работа в седнало положение пред компютър създава усещане за непрестанна неврологична болка, а много често, особено при дамите, довежда до плексит. Всички тези болежки допринасят за повишаване на стреса и изнервеността, които от своя страна рефлектират върху други аспекти от здравето ни. Йогата допринася за разтоварването – психическо и физическо, за правилното раздвижване на гърба, врата и ръцете, както и за подобряване подвижността на прешлените.

Йога е система от асани и медитационни практики. Всички компоненти в тази източна философия са тясно свързани. Връзката между добрата психическа кондиция, посредством медитацията, допринася за подобряване на физическото ни състояние. Ако чрез практикуването на йога се освободим от стреса, напрежението и негативните мисли, така, без да сме полагали целенасочени усилия, е възможно да се разделим и с някой здравословен проблем. Както в йогата, така и в организма ни, всичко е неразривно свързано.