Блог

Йога и храненето

от в Здравни съвети, Водещи, Индийска медицина, Йога април 16, 2020

В основата на древната индийска философия йога, освен упражнения за подобряване на физическата активност, тонус и концентрация, залягат и стриктни правила, свързани с храненето. То се отразява върху цялостния здравен профил на човек. В никакъв случай не може да се каже, че йогата трябва да се практикува със строга диета, тъй като в разбирането за йога като начин на живот стои схващането, че нищо не бива да причинява страдание, болка, тормоз или дискомфорт. Йога е баланс и хармония. За постигането им допринасят редовното движение, позитивни мисли, емоции и, разбира се, хубавата храна.

Храните според тази философия се делят на три вида – сатвични (чисти, полезни храни), раджастични (по-пикантни, превъзбуждащи, кисели и солени) и тамастични (тежки, стари).

Сатвичните храни (сатва – чистота и спокойствие) са плодовете и зеленчуците, зърнените и бобови храни, билки, подправки, чайове, мед, кафява захар, растителни масла, мляко, извара и др.

Раджастичните храни (раджас – движение, динамика, действие) са пикантни подправки, лук, чесън, кафе, черен чай и др.

Тамастичните храни (тамас – инертност, застой) са месото, рибата, яйцата, алкохолът, всички храни, които са претърпели ферментация, печени на барбекю или претопляни многократно, такива които съдържат стари продукти или консерванти.

Йога храненето е част от Аюрведа, а именно – отразява индивидуалните нужди на организма и цели храната да дава лекота и енергия, така необходими за физическата динамика при редовно практикуващите асани. Ето защо йога диетата, наричана още сатвична диета, включва изобилие от пресни плодове и зеленчуци, зърнените култури като пшеница, ечемик, просо, царевица, умерено количество бобови, тъй като някои се преработват трудно, но без ограничение, мунгдал, боб адуки или тофу, семена, ядки, многообразие от билки, подправки като канела, джинджифил, куркума и шафран, чайове, мед, нерафинирана (кафява) захар, мляко, извара, натурални и сурови растителни масла от сусам, слънчоглед, маслини и др. Аюрведа учението вярва, че тези храни поддържат ума и тялото в отлична кондиция.

Ето защо йога препоръчва натурални храни, лесни за преработване от организма и едновременно с това богати на витамини и полезни вещества. В йогистката диета могат да присъстват и някои раджастични храни като лукаът и чесънът, например. Позволени са също умерено количество млечни продукти, без добавена сол, например маслото гхи (пречистено по специална технология краве масло).

Древните йогини са били абсолютни вегетарианци, тъй като са смятали, че растителната храна е, както споменахме, „чиста“ храна, която стимулира постигането на душевна и телесна хармония. Те са възприемали месото за „тежка“ храна, натоварена с негативни емоции чрез акта на насилие, чрез който животното е убито, за да се превърне в храна за човека. И така йога философията за живот отхвърля т.нар. тамастични храни. В тази група влизат месо, сладкиши, пържени, тестени и мазни, консервирани храни, туршии и др., които йогата приема, че „ограбват“ енергията ни, правят ни летаргични и нарушават балансите в телата ни.

Няколко важни съвета за правилно йога хранене:

Никога не яжте без да сте гладни. След хранене е добре 1/3 от стомаха да бъде празна. По възможност яжте храна, приготвена на момента и готвена за кратко време. Яжте бавно и спокойно и в никакъв случай гневни или разстроени. Намалете солта до минимум. Не смесвайте няколко вида храни в едно ядене. Опитайте се в един ден от седмицата да направите „пречистване“ на организма с приемане единствено на чайове, пресни сокове и вода.

И не забравяйте, че дребните прегрешения не са фатални, когато цялостният подход на живеене е насочен към баланса и хармонията.