Блог

Какво трябва да знаем за ментата – ползи и свойства

от в Българско билколечение, Здравни съвети септември 25, 2019

Името на ментата идва още от древногръцката митология. Легендата разказва, че богът на подземното царство Хадес се влюбил в нежната нимфа Минте. Съпругата му Персефона обаче разбрала за това и започнала да я тормози. За да я защити, Хадес преобразил нимфата в растение, което да бъде винаги близо до него. Дарил я с лечебни свойства и прекрасен аромат, който вятърът да разнася надалеч, ако бъде стъпкана.

От миналото до днес ментата е ценена и използвана в медицината, козметиката, а и в различни рецепти за храни и напитки. Ежегодно България изнася близо 1200 тона изсушени листа и стръкове мента. Отделно билката се продава вътре в страната и се бере за лична употреба. Тези цифри нареждат ментата сред трите най-използвани растения не само у нас, но и в редица други страни. Действа добре за успокояване на стомаха и нервите, против повръщане, гадене, и като отхрачващо средство. Има противовъзпалителни и антисептични свойства. Помага за облекчаване на коликите при новородени, стимулира маточните контракции и спомага за спирането на кърмата. Може да се използва за облекчаване на симптомите при проблеми на дихателната система като астма, бронхит, ларингит и фарингит, както и при грип и настинка. Освен всичко друго, лекият ѝ аромат освежава въздуха и подобрява настроението. В миналото често са покривали пода на къщите с листа от мента, които не само са премахвали лошите миризми, но и са прогонвали гризачите.

Има няколко начина, по които днес най-често използваме ментата като лечебно средство. Отделно са всички нейни приложения в кулинарията. На първо място и най-лесна за приготвяне е отварата от мента. Необходими са 6 с.л. пресни листа от мента или 1 с.л. сушени, които се покриват с 300-400 мл. вряща вода и се оставят покрити за 5 мин. Течността се прецежда и по желание се подслажда. По този начин ментата действа благотворно на стомаха и подобрява храносмилането. При коремни болки може да се запари вместо с вода с топло мляко и да се съхранява в хладилник до два дни. Пие се по 3 чаши на ден.

Тинктурата от мента също помага при проблеми със стомаха. Достатъчно е няколко капки от нея да се разтворят в чаша вода. Самата тинктура се приготвя като 100 г ситно нарязани пресни листа от мента се заливат с половин литър алкохол – ракия, водка, джин или чист медицински спирт. Билката трябва да остане в покрит стъклен буркан далеч от слънчева светлина за две седмици и да се разклаща по няколко пъти на ден. След прецеждане, тинктурата се съхранява в тъмен стъклен съд и се използва по 10-30 капки дневно. Може да се ползва и външно за намазване на кожни раздразнения от различен характер.

Приготвянето на етерично масло от мента е общо взето невъзможно в домашни условия заради специфичния начин на извличане. Но лесно може да се направи обикновено ментово масло. Както и при повечето видове билки, необходими са счукани свежи листа от растението, най-добре от вида лютива мента, защото тя е най-лековита, и зехтин, олио или бадемово масло, колкото да се покрият стръкчетата. Мазнината се загрява на слаб огън, добавя се билката и се оставя под затворен капак за около половин час. След това сместта се прехвърля в затворен стъклен буркан и се оставя на слънце за около десет дни, като задължително се обръща на всеки 12 часа. Вече готовото масло може да се използва при лечение на акне, омазняване на кожата, умора и болки в краката, срещу пърхот, мигрена, ревматични болки в ставите, болезнена менструация, ухапвания от насекоми и др.