Блог

Как да лекуваме зъбобол с билки

от в Българско билколечение, Здравни съвети ноември 4, 2019

Зъбоболът може да бъде сериозно изпитание. Безспорно най-доброто и сигурно лечение е резултат от посещението при стоматолог. Понякога обаче излекуването не става веднага, а болката в зъбите не изчезва толкова бързо, колкото ни се иска. В тези моменти природата отново ни дава подходящи средства от своята билкова аптека. Те не могат да излекуват кариеса или пулпита, но могат да облекчат болката.

Карамфилът е познат като най-ефективното средство при зъбобол. Той има антисептични свойства и подпомага лечението на зъбните инфекции. Освен това действа болкоуспокоително благодарение на упойващите вещества в състава си. Може да се прилага чрез жабурене с отвара. Друг вариант е нанасяне на масло от карамфил върху болния зъб или около него. Ако нямате такова под ръка, може да стриете две-три зрънца и да ги смесите с малко растително олио без значение дали е зехтин или обикновено слънчогледово. С памуче сместа се поставя върху засегнатото място. При положение, че зъбът е много развален и има дупка, може директно в нея да се постави парченце карамфил.

Лайката и смрадликата имат антисептично действие и в комбинация, освен че облекчават болката, помагат за предпазване от инфекция. Жабурене с чай от лайка с екстракт от ванилия и лимонов сок помага за успокояване на отока и премахва микробите в устната кухина. Смрадликата сама по себе си облекчава възпалителния процес. Отвара от 15 грама тетра, запарена за двадесет минути в чаша вряла вода, е чудесно средство за гаргара. За още по-добър ефект към нея могат да се добавят щипка сода и няколко капки прополис.

Белият равнец показва добри качества при болка в зъбите, тъй като има анестетични свойсва. Необходимо е обаче да се ползват пресни корени или листа, които се счукват и нанасят около и върху болния зъб.

Друга рецепта, за която обаче е нужна предварителна подготовка, е настойка от листа от мента, малина, дъб или орех в равни количества. Билките се режат на ситно и се заливат с горещ винен оцет. Оставят се за три дни в затворена бутилка или буркан и после сместа се ползва за жабурeне на болния зъб. Използва и като профилактика за укрепване на зъбите и венците и за премахване на лош дъх. При съхранение в хладилник запазва свойствата си до 6 месеца. Ментата може да се използва и самостоятелно чрез натривки с ментово масло върху болезнения зъб или чрез поставяне на пресни листа на чувстителното място за няколко минути.

Мащерката също има силно противогъбично и антисептично действие и може успешно да се пребори със зъбобола. Ако се комбинира с мента, спомага за намаляване на подуването на венците, което често е причината за орална болка. Салвията, известна още като градински чай или конски босилек също е лек срещу зъбобол. Използва се за гаргара като гъста отвара.