Блог

Как да се преборим с мигрената

от в Българско билколечение, Здравни съвети октомври 15, 2019

Медицината се развива и напредва. Въпреки това все още има много заболявания, за които нито е ясна причината, нито има подходящо лечение. Едно от тях е мигрената. Учените нямат категоричен отговор защо се появяват мигренозни пристъпи. Според едни проучвания се дължи на спазми в някои от кръвоносните съдове в мозъка, а според други – става въпрос за генетична предразположеност в комбинация с фактори от околната среда като шум, различни дразнения, химикали, стрес. Има теории, че мигрената е тясно свързана с хормоните, защото често пристъпите при жените се появяват по време на менструалния цикъл, а намаляват по време на бременност и менопауза.

Какво представлява всъщност – силна, пулсираща болка в главата, често едностранна, която се появява внезапно и се засилва от светлинни и шумови дразнения. Пристъпите могат да бъдат с продължителност от 4 до 72 часа и на практика да попречат на човек да извършва дори елементарни дейности. Съвременната медицина предписва различни обезболяващи, които имат спорадичен ефект и в редица случаи не помагат на болните. В следващите редове ще разгледаме един по-различен начин за справяне с това болезнено състояние, а именно чрез билки.

Най-голям ефект при лечението на мигрена има билката моминска вратига. Тя действа противосъсирващо, като така потиска образуването на тромби и улеснява кръвообращението. Богата е на партенолид, който блокира производството на съдоразширяващи вещества, за които се смята, че имат роля в отключването на мигренозни пристъпи. Така освен, че облекчава силата на главоболието, тя спомага и за намаляване на пристъпите във времето. Добри резултати се постигат като вратигата се комбинира с чай от джинджифилов корен, който подсилва действието ѝ и едновременно с това потиска гаденето. Друг вариант е да се смесят 20 грама съцветия от вратига, липов цвят и листа от маточина. Две супени лъжици от този микс се вари с половин литър вода, престоява един час и след това се прецежда. Пие се два пъти дневно – 2 часа след ядене и преди сън.

Ментата има успокояващи свойства и помага за облекчаването на болката. Подобрява и състоянието на синусите, които в много случаи имат пряка връзка с мигрената. Втриването в кожата на челото или вдишването на ментово и лавандулово масло се оказва много подходящо за лечението на силно главоболие. Помага и потапянето на краката във вода с по няколко капки от двете масла. Ментата задейства болкоуспокояващите рецептори, а лавандулата намалява спазмите на мозъчните съдове и нормализира кръвното налягане. Полезна може да бъде и отвара от листенца мента и 2 супени лъжици жълт кантарион. Билките се заливат с чаша вряла вода и след 15 мин се прецеждат, прибавят се 4 супени лъжици мед и половин чаша сок от суров картоф. Сместта се пие топла два пъти дневно по половин чаша.

Лайката, която е част от билковата аптека на всеки дом, също може да помогне за облекчаването на мигрената, защото съдържа съставки, които намаляват болката и отпускат тялото. Чобанката е може би една от най-малко познатите и използвани билки у нас, но пък е ефективен метод за справяне с това състояние. Тя обаче е доста силна и може да доведе до редица странични ефекти като нарушено храносмилане, умора, гадене, повръщане и не е добре да се ползва от хора с бъбречни или чернодробни проблеми. Препоръчителната доза е 75 мг два пъти дневно в продължение на един месец, а след това – по 50 мг на ден.