Блог

Как да си направим тинктура от билката Бабини зъби

от в Българско билколечение, Здравни съвети август 26, 2019

Билката бабини зъби се използва в българското билколечение от векове. Коренът и плодовете пък са част от традиционната китайска медицица и индийската аюрведа. Съдържа фурастанолови сапонини, които имат свойството да регулират хормоните и повишават тестостерона, затова билката е използвана за лекуване на понижено либидо, импотентност, стерилитет и преждевременна еякулация. Интересна подробност е, че единствено бабините зъби, които растат у нас, притежават тези ценни свойства и могат да се ползват за подобряване на половата функция, защото само в тях има високо съдържание на активни вещества. Българските бабини зъби имат два пъти по-голяма концентрация на сапонина протодиоксин в сравнение с растенията в далечния изток и Южна Азия. На тази основа нашите учени са произвели търсен и ценен не само в страната препарат.

Освен това вещество, в бабините зъби има още белтъчини, феноли и витамин С, затова те подпомагат общото състояние на организма, използват се при простудни и инфекциозни заболявания и поддържат хормоналния баланс. Чаят, приготвен от билката, има благоприятно въздействие при безсъние и преумора. Действа добре върху работата на черния дроб и намалява холестерола. Бабините зъби се прилагат и при оскъдна и нередовна менструация, хронично възпаление на половите органи, невралгия, мигрена, спазми на жлъчните пътища, проблеми със стомаха и червата, бронхит и коклюш. Проучавания показват, че билката може да спомогне за намаляване на кръвната захар при хора, страдащи от диабет тип 2.

Добър и бърз ефект има тинктурата от бабини зъби. Тя може да бъде намерена в аптечната мрежа, но и се приготвя лесно в домашни условия. Това става като до половината на стъклен буркан се сложат свежи листа от билката. Съдът се допълва с чист медицински спирт и се оставя за 20 дни на тъмно. Течността се прецежда и се взема в дозировка не по-висока от 20 капки три пъти на ден.

Растението се среща по песъчливи и каменисти места, пътища и изоставени райони до 800 м. н.в. Расте и като плевел в някои окопни култури. Големи находища има в Южна България – в пловдивския и пазарджишкия край, около Симеоновград и Харманли. Най-разпространена е в района на Садово, Катуница и Първомай. За лечение се използва надземната част от билката. Именно в стръковете, цветовете, листата и плодовете се натрупват стероидните сапонини. Най-подходящото време за бране е при цъфтеж и когато плодовете узреят. Тогава активните вещества са най-силни. В зависимост от климатичните условия този период може да продължи от юли до септември.