Блог

Киселият вкус – най-добър за Вата

от в Индийска медицина ноември 12, 2019

Когато Земята и Огънят се свържат, се получава киселият вкус. Той се използва от всяка една доша, но е най-благоприятен за Вата. Хората, при които това е водещата доша, могат да го консумират в големи количества, защото той помага за поддържане на баланса им. Питта и Кафа трябва да хапват умерено кисели храни, за да останат в добро здраве. Благодарение на елемента Огън, киселият вкус действа загряващо. Допринася за добрия вкус на храната и възбужда апетита. Изостря и избистря ума, засилва сетивата и емоциите. Киселото засилва слюноотделянето и този ефект може да бъде усетен още с първата хапка. Освен това подобрява храносмилането, като засилва секрецията на храносмилателни ензими и стимулита обмяната на веществата.

Помага за изчистването на токсини и отпадъци от организма. Влияе на всички органи и тъкани, с изключение на репродуктивната система. Като допълнителни действия могат да се посочат овлажняването, задържането на течност в тъканите, натрупването на маса, стимулирането на жлъчката и жлъчните сокове. Киселият вкус подпомага правилната работа на черния дроб и действа противовъзпалително, спазмолитично, енергизиращо и освежаващо. Подхранва сърцето, подмладява, тонизира и действа антиоксидантно. Поражда положителни емоции като признателност, разбиране, съпричастност.

Когато се прекали с киселия вкус и се наруши балансът на дошите, се появяват неприятни ефекти като увеличено чувсто за жажда, повишена чувствителност на зъбите, ушите и очите, задържане на токсини в кръвта, отоци, язви и други проблеми със стомаха. Отразява се и на кожата под формата на обриви, дерматит, акне, екзема, псориазис и сърбеж. Може да доведе и до замаяност, треска, диария, анемия или кашлица. От емоционална гледна точка, прекаляването с киселия вкус може да предизвика агресия, прекалена критика, завист, отхвърляне, егоизъм, хиперактивност и дори омраза.

Толкова много от храните попадат в тази група – от лимони, през ферментирали продукти до сирене. Тук, разбира се, са всички органични киселини като оцета. Освен лимоните, към киселите плодове спадат грейпфрутите, гроздето, стафидите, шипките, кивитата и, изненадващо, ягодите. Всеки продукт, който има естетсвена ферментация също е по природа кисел. Такива са туршиите, киселото мляко, соевия сос, киселото зеле, виното, както и повечето видове алкохол. Тук са и сирената, заквасената сметана и маслото. А също така доматите, чесънът, чубрицата и тестените храни, приготвени с мая.

Препоръчително е киселите храни да се избягват при наличие на сърбеж, висока температура, задръствания в организва или излишък на Питта. А също и при прекалено горещо и влажно време. Изключение правят плодовете амалаки, нар и лайм, тъй като те се отразяват добре на Питта, имат свойството да намаляват телесната топлина и възпалението.