Блог

Колко сортове и подвидове има китайският чай?

от в Китайска медицина, Oрганична храна февруари 13, 2020
В Китай се отглеждат стотици видове чай, но има няколко основни сорта и десетки подвидове от тях. Най-известни са зеленият, белият, жълтият, червеният, пуер и улун. Всички те се получават от листата на т.нар. чаено растение (Camellia sinensis), което е родом от Китай.

Разграничението обаче между различните сортове се състои в това, че чаените листа се обработват по специфичен начин, характерен за всеки отделен сорт и се оставят да ферментират точно определено време, като белият чай се получава чрез сушене на естествена слънчева светлива почти без обработка. Нарича се bai cha (на китайски бял чай), тъй като листата и пъпките, от които се произвежда, се берат преди да са се разтворили напълно, когато все още са покрити с много фин, бял мъх и почти не се подлагат на допълнителна оксидация (при чая не би трябвало да се говори за ферментация, а за процес на оксидация, т.е. съприкосновение с кислорода). Затова той е и доста по-скъп от останалите. Въпреки това самата напитка не е безцветна, а със светложълт оттенък и сладък вкус. Сладостта се дължи на младостта на листенцата. За да се развият добре и да могат да фотосинтезират, растението изпраща към тях захариди, както и кофеин. Захаридите спомагат за растежа и процеса на фотосинтеза, а кофеинът ги предпазва от вредители. Поради общия си растителен произход, белият чай споделя много от химическите свойства и здравословните ефекти на другите видове, но е по-богат на антиоксиданти и съдържа значително по-голямо количество кофеин от тях.

 

Зеленият чай е едно от съкровищата на Китай. Днес той предлага изкусителна комбинация от неустоим вкус и полезно действие на добра цена. Вероятно затова е и една от най-консумираните напитки в света след водата. Активните му съставки са мощни антиоксиданти, на които се дължи невероятната му популярност, тъй като полифенолите стоят в основата на ефектите против стареене (неутрализират вредното действие на свободните радикали), злокачествени заболявания, възпаления и др. Това се дължи на минималната обработка на листата, които първо се оставят да изсъхнат на въздух, след което се обработват на пара. Така чаят не ферментира и запазва повечето катехини (EGCG), които способстват за антиоксидантното му действие. Поради което се смята за една от най-здравословните напитки в света. Със своя свеж, леко тръпчив вкус и тревист аромат, зеленият чай има ободряващо действие, а в същото време съдържа два пъти по-малко кофеин в сравнение с черния чай.

Жълтият чай е специален сорт с по-продължителна фаза на сушене, при която овлажнелите от парата листа се оставят да престоят и пожълтяват. Резултатът все повече завладява хората, предпочитащи чая пред кафето. Той има удивителен плодов аромат, сладък вкус и многобройни ползи. Твърди се, че пиенето на жълт чай всеки ден осигурява извличането на свободните радикали от организма, благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти. Те предотвратяват увреждането на клетките и тъканите в организма, като по този начин насърчават дълголетието. Жълтият чай е доста подобен на зеления в антиоксидантно отношение, но е по-поносим за стомаха, ускорява метаболизма, а оттам и изгарянето на мазнините, редуцира лошия холестерол, като увеличава добрия, намалява болките в ставите и е много ефективен при зъбобол, тъй като потиска болката в зъбите.

Най-подходящият за чаени церемонии сорт чай (включително най-високите като Гунфу-Ча) е улун (известен още като улонг и оолонг). Той е окислен, полуферментирал, със запомнящ се вкус и цвят, а ароматът му варира от опушен и тежък до плодов и лек, от дървесен и плътен до свеж и тревист, което се дължи на процеса на обработка и го нарежда между зеления и червения. При брането се събират не свежите листенца, а тези които са се развили в най-голяма степен. Ферментацията варира от 8% до 85%, затова и разнообразието от цветове и аромати се движи в такива големи граници. Слави се като най-старият отглеждан сорт в Китай, защото версиите за произхода му го отнасят към периода отпреди 400-500 години в провинцията Фуцзян, която и днес е една от най-чистите в света. Името му в превод от китайски означава “черен дракон“. От подобен чай могат да се направят множество запарки, като всяка разкрива различен вкус, нюанс и аромат, но всичките успешно защитават сърцето и кръвоносните съдове (при редовно пиене – по две или повече чаши на ден – понижават нивата на холестерол в кръвта), изгарят мазнините, подобряват нивата на глюкозата при диабет (75 мл улун смъкват нивата на кръвната захар средно с 11 mcg, без да се стига до хипогликемия). В китайската традиционна медицина чаят улун символизира баланса на ин и ян и се препоръчва за употреба през цялата година.

Червеният китайски чай е вече доста по-окислен, но въпреки това запазва финия си аромат и неповторим вкус с липови и медени оттенъци. Съдържа витамини, полифеноли и аминокиселини, стимулиращи имунитета и съпротивителните сили на организма към външни фактори. Подобрява кръвообращението, укрепва паметта, засилва умствената дейност. Червеният чай помага да се справим със стреса, да се настроим творчески и да мислим позитивно.

Последният сорт китайски чай, който има много подвидове, е неоксидираният, но преминал вторична ферментация пуер. Оксидацията под влияние на естествено съдържащите се в листата му ензими не се допуска, но те ферментират след това – по време на складирането, където изложени на влиянието на средата те „узряват“, добивайки тъмен цвят, или още влажни се натрупват на купчини, за да ферментират по-бързо и след това се изсушават. И при двата метода е налице вторична оксидация под влияние на съдържащата се в околната среда микрофлора, в резултат на което се получава уникален сорт чай. Процесът на производство продължава около година, а трайността му е около 30 години. Произхожда от китайската провинция Юннан и често е наричан „чаят на императорите“, тъй като в миналото само те можели да си позволят дългия му период на направа. Характерни за пуер са тъмнокафявият, почти черен цвят на запарката (поради което го бъркат с черния чай) и силният землист аромат (който го отличава от него). От този чай могат да се направят до 10-12 запарки. И пуер, като всички останали сортове, се извлича от растението Camellia sinensis и съдържа полифеноли – фитонутриент, отговорен за полезните свойства на чая. Именно той способства за намаляването на лошия холестерол в кръвта, но по-важното е, че според изследване, публикувано в Journal of Exercise Physiology през 2012 г., учените са открили специфичен механизъм, по който този чай пречи на синтезирането на холестерол в организма. С приятния си вкус и аромат пуер има ободряващо действие, освежава и подобрява концентрацията, като се препоръчва за основна напитка по време на натоварен умствен труд.