Блог

Комбиниране на билки в китайската медицина

от в Китайска медицина, Водещи, Здравни съвети юни 15, 2020

Билките рядко се използват самостоятелно в китайската медицина. Има си точна субординация при избор на съставки.

Първо се определя водещата (Шеф, Zhu, Jun) билка. Тя лекува основния синдром, който се проявява с основните симптоми. Може да е една или няколко билки. Обикновено е в по-голяма доза от другите и навлиза в меридианите, чрез които се проявява патологията.

След това се определят заместниците (Fu, Chen)   –  това са билки, които засилват ефекта на водещата съставка. Заместникът служи като основна съставка, насочена към съпътстващите синдроми. Може да бъде единична билка, билкова комбинация или групи билкови комбинации съобразно необходимостта от лечение на основния и на съпътстващите синдроми.

Асистент (Zuo) – 1. подчертава и засилва терапевтичния ефект на водещите и/или на съставките -заместник, или лекува вторични симптоми. Билките, които имат такива функции могат да се нарекат помагащ асистент. 2. Намалява или напълно премахва токсичност или нежелани свойства на водещата или на заместник – съставката. Такъв вид билки се наричат корективен асистент. 3. Има функция или посока на движение противоположна на водещата/заместник – съставките, но е полезна за постигане на терапевтичния ефект и може да се използва при сложна или сериозна комбинация от синдроми. Тази съставка се счита за стратегически асистент. Тъй като „асистентът“ има повече от една функции, често има няколко билки или билкови комбинации, действащи като асистенти във всяка една билкова формула.

Пратеник (Shi) – насочва останалите билки към меридиана или областта, в която се намира основната патологична промяна. Това позволява техните действия да се съсредоточат върху тази специфична област. В повечето случаи началникът изпълнява тази функция, тъй като трябва да влезе там, където се намира патологичната промяна. Пратеникът хармонизира и интегрира действията на останалите съставки, за да балансира действието, температурата, скоростта и посоката на формулата.

формула

Пример: Ma huang tang (отвара с Ефедра). Предписва се за външно прихванат синдром на Вятър и Студ. Симптомите са: нежелание за излагане на студ, треска, главоболие, липса на потене, затруднено дишане. Езикът е с тънък и бял налеп, пулсът е повърхностен и стегнат. Механизмът на заболяването е навлизането на външен студ в организма, който пречи на свободното движение на Защитното Чи, блокира Ying-Yin (хранителния Ин) и пречи на Чи на Белия дроб да се разпръсква (разпространява). Методът на лечение е да се предизвика потене с остри (пикантни) и топли билки, които премахват Студ от периферията, да се помогне на разпръсването на Белодробното Чи и да се успокои дишането. Състав на билковата комбинация:

Водеща (Шеф)– Ma Huang (Ефедра)

                              Топла и пикантна;

                              Предизвиква потене и премахва Вятър със Студ от периферията;

Помага за разпръсването на белодробното Чи, успокоява дишането и възстановява правилната посока на белодробното Чи.

Заместник-      Gui Zhi (клон касия, китайска канела)

                              Пикантна, топла и сладка;

                              Подсилва Ma huang в предизвикването на потене за да изхвърли Студа;

                              Освобождава съдовете чрез затопляне и премахва главоболие и мускулни болки;

Подсилва Ян, балансира Защитното Чи и Хранителната Ин и улеснява движението на Чи.

Асистент-        Xing Ren (кайсиева ядка)

                              Горчива и неутрална;

Насочва надолу белодробното Чи (естествената посока на Чи на белия дроб е надолу) и подпомага Ma huang в успокояването на дишането.

Пратеник-        Zhi Gan Cao (приготвен корен от женско биле)

                              Сладка и топла;

                              Хармонизира действието на билките в комбинацията.

 

ИзточнициYifan Yang- „Chinese herbal formulas, treatment principles and composition strategies“, Zhongjia Deng, Greg Zimmerman- „Chinese Medicinal Formulas“, americandragon.com.