Блог

Корен от женшен в китайската медицина

от в Здравни съвети, Водещи, Китайска медицина май 25, 2020

Женшенът е може би най-известната билка от китайската медицина. В западните страни се представя като някакво чудо, което лекува всичко. Донякъде е така, но заедно с полезните си качества използването му изисква особено внимание. Това е известно от хилядолетия в китайската медицина и важи за почти всички билки. Някои от тях се превръщат в изключително популярни на запад и се приемат като панацея за много неща. В немалка степен това често е така, но или в комбинация с други билки, или се прилага в съответствие с конкретната симптоматика, като китайските лекари отчитат цялостното състояние на пациента. Женшенът не прави изключение и в китайската медицина е описано и кога не трябва да се ползва, защото ще има негативен ефект. Както повечето билки, той рядко се използва самостоятелно, но е незаменим при колапс на Янг (Чи). Една от малкото билки, тонизиращи мощно Юан Чи (изначалното Чи). Прави се на отвари, пудра, гранули и алкохолни екстракти (между полезните качества на алкохола в малки количества е и това, че движи кръвта), използва се и в кулинарията. Класика за подсилване на организма е алкохолен екстракт от женшен, рог от елен и годжи бери.

Билките рядко се използват самостоятелно в китайската медицина. Има си точна субординация при избор на съставки. Първо се определя водещата билка. Тя лекува основния синдром, който се проявява с основните симптоми. Може да е една или няколко билки. Обикновено е в по- голяма доза от другите. След това се определят заместниците –  това са билки, които засилват ефекта на водещата съставка. Виж още по темата в:

Комбиниране на билки в китайската медицина

И сега по-конкретно за Женшена:

Наименование: Ren Shen, Panax Ginseng, Женшен-корен

Категория: Билки, тонизиращи Чи

Свойства:

Доза: 1-9 гр. (дозата е за ден) до 30 гр. на няколко приема при спешност. Отварата се прави отделно от другите билки.

Действие:        

 • Мощно тонизира Юан Чи (изначалното Чи);
 • Тонизира Чи на Далака и Стомаха;
 • Тонизира Чи на Белия Дроб;
 • Генерира течности и спира жажда;
 • Тонизира Чи на Сърцето и успокоява Духа;
 • Лекува импотентност;
 • Тонизира Чи при пациенти с недостиг при външно прихванати болести.

Внимание:

 • Противопоказан при Недостиг на Ин с признаци на Горещина (тук Горещината е от Недостиг на Ин, като последното е охлаждащата част от Ин и Ян);
 • Противопоказан при излишък от Горещина (тук горещината е от повече добавен Ян);
 • Противопоказан при Издигащ се Ян на Черния Дроб;
 • Противопоказан при Огън (по-силна Горещина) поради застой.
 • Противопоказан при хипертония (систолна над 180 mm Hg).
 • Противопоказан при патогенен огън в белите дробове с хрипове, кашлица и прекомерно много храчки;
 • Противопоказан при начална фаза на кървене;
 • Противопоказан при усещания за болка в гърдите и диафрагмата;
 • Противопоказан при хълцане, запек или натрупване на паразити;
 • Не приемайте с кафе или други стимуланти;
 • Използвайте с повишено внимание за тези с външно прихванати болести (грип, бактериални инфекции, вируси и т.н.);
 • Тази билка може да предизвика мания при пациенти с депресия, които приемат антидепресанти като инхибитори на моноаминооксидазата (MAOI), включително фенелзин (Nardil), транилципромин (Parnate) и изокарбоксазид (Marplan);
 • Може да възникне хипогликемия, когато тази билка се комбинира с антидиабетици като инсулин, толбутамид (Ориназа), глипизид (Глюкотрол) и глибурид (ДиаБета / Микроназа);
 • Прекалената употреба може да причини хиперактивност и кървене (раздразнителност, зачервяване на лицето, епистаксис).
 • Предозирането може да причини главоболие, безсъние, сърцебиене и високо кръвно налягане.

За легенди за женшена, погледнете тук: Женшен

 

Лекува:

Много болести в съчетание с други билки.

 • За следродилно възпаление, септицемия (обща гнойна инфекция (сепсис) с или без съпътстващо безпокойство, комбинирайте женшен с корени от (Bai Wei), китайска ангелика (Dang Gui) и женско биле (Gan Cao).
 • За общо тонизиране на Ци комбинирайте женшен с корени от атрактилодес (Bai zhu), гъби пория-кокос (Fu Ling) и женско биле (Gan Cao).
 • За студ в далака, стомаха и бъбреците с коремни болки, липса на апетит и разхлабени изпражнения се комбинира с кори от канела (Rou Gui), сух джинджифил (Gan Jiang), корени от атрактилодес (Bai Zhu) и приготвен аконит (Zhi Fu Zi).
 • За подпомагане на отказване от цигарите комбинирайте женшен с хутуния (Yu Xing Cao), кора от черница (Sang Bai Pi), салак (Gua Lou, змийски плод) и корени от платикодон (Jie Geng).
 • За инфекции на пикочните пътища, причинени от Недостиг на Ин, комбинирайте женшен с корени от (Bai Wei) и листа от бамбук (Dan Zhu Ye).
 • За преждевременно стареене и сива коса комбинирайте женшен с лигуструм(Nu Zhen Zi), корени от многоцветно пипериче (He Shou Wu) и годжи бери (Gou Qi Zi).
 • За диария със стомашната горещина и невъзможност за поглъщане на храна комбинирайте женшен с корен от коптис (Huang lian).
 • За симптоми на изтощение и умора с недостиг на въздух, прекомерно изпотяване и жажда комбинирайте женшен с плодове шизандра (Wu Wei Zi) и офиопогон (Mai Dong).
 • За коронарна болест на сърцето, ревматична болест на сърцето, миокардит (възпаление на сърдечния мускул), аритмия, хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза) или неврастения комбинирайте женшен с китайски фурми (Da Zao), женско биле (Gan Cao), сурова рехманния (Sheng Di Huang), офиопогон (Mai Dong), семена от коноп (Huo Ma Ren), клонки от канела (Gui Zhi) и пресен джинджифил (Sheng Jiang).
 • И много други…..

Забележка:

Чрез тонизиране на Чи (кръвта чрез Чи), женшенът успокоява Духа. Според КМ Духът (Shen, Разум) се намира в Сърцето. Когато сърдечното Чи (и кръв) е недостатъчно, Духът е неспокоен.

 1. В китайската медицина в категорията „Билки, тонизиращи Чи“ попадат такива, които се използват за тонизиране на Недостига, когато липсва едно от „Четирите съкровища“ (Ци, Кръв, Ин и Ян). Чи тониците обикновено са сладки и са склонни да влизат в Далака и Белите Дробове, защото тези органи са най-ангажирани с производството на Ци. Женшенът тонизира и Юан Чи (изначалното Чи), чиито източник са Бъбреците.
 2. Топлата природа на една билка означава, че тя е склонна да помага на хора, които имат твърде много „студено“ в тялото си, макар и с по-малък ефект от тази, която е гореща. Балансът между Ин и Ян е ключова здравна концепция в TCM. За тези, които имат прекалено много студ в тялото си, се казва, че или имат излишък на Ин (защото Ин е студено по природа) или дефицит на Ян (Ян е горещ по природа). В зависимост от състоянието женшенът може да помогне за възстановяване на хармоничен баланс между Ин и Ян..
 3. Женшенът има два вкуса – сладък и леко горчив. Сладкият вкус (според Теорията на Петте елемента) забавя острите реакции и подсилва Чи и Кръвта. Горчивият има пречистващо действие върху тялото, като изчиства горещината, изсушава патогенната влага и насърчава елиминирането чрез уриниране или дефекация.

Вкусовете на съставките в TCM също определят към кои органи и меридиани са насочени. Женшен се смята, че е насочен към далака, сърцето и белия дроб. В TCM далакът (и панкреасът) подпомага храносмилането, коагулацията на кръвта и метаболизма на течностите в организма. В допълнение към регулирането на притока на кръв, Сърцето се смята, че е „склад“ на духа, който в основата си се отнася до жизнеността. Освен че отговарят за и осъществяват дишането, белите дробове се считат за ключова част от производствената верига за Ци и телесните течности, които подхранват тялото.

Тази статия е само за информация на любознателните. Всяко лечение трябва да се предписва и следи от специалист. В действителния живот нещата обикновено не са толкова лесни и прости, колкото изглеждат в описанието, диагностиката и лечението на различни заболявания.

Използвани източници: americandragon.com; tcmwiki.com; meandqi.com; Yifan Yang- „Chinese herbal formulas, treatment principles and composition strategies“.