Блог

Красотата, която идва отвътре

от в Здравни съвети, Водещи, Древни китайски практики, Китайска медицина февруари 8, 2021

Случвало ли ви се е да видите някой или дори само да чуете да приближава и да усетите приятни вибрации във вас?

Или

Да видите съвършеното лице и тяло и да ви се прииска да се махнете надалеч?

А може би вече се чудите за какво са тези въпроси?

Или Не?

И може би дори сте се сетили, че ще стане въпрос за Красотата, като съвкупност от вътрешното състояние и външното й проявление?

Тук няма да ви обясняваме, че състоянието на нашето тяло като съвкупност от материя и Дух /Shen/ е в основата на външната ни красота, нито за кремове и процедури, които ще направят кожата ни най- гладката, свежа и прекрасна кожа във Вселената.

„Красотата е начинът, по който се чувстваш отвътре и това, което рефлектира през очите ти. Тя не е нещо физическо.“ – София Лорен

И наистина, ако се чувстваме добре отвътре, ще изглеждаме добре и отвън.

Всъщност, много рядко несъвършенствата на външния вид са свързани с нещо външно /например белег, неправилно зарастване при фрактура…/. При всички други случаи външното отразява състоянието на вътрешните органи и Духа [1] на човек. Духът най-често се изразява чрез блясъка в очите, липсата на потъмняване и помътняване, вибрациите, които човек излъчва… Духът е пряко свързан с емоциите и те са взаимноопределящи се. Според източните традиции във всяка органова система има и съответстващ  дух, който е пряко свързан с определени емоциите. В китайските традиции има 5 такива- Шен /Shen, Император на сърцето/- обитава сърцето, Хун /Hun, Ефирната Душа/- черния дроб, По /Po, Телесната Душа/- белите дробове, Джъ /Zhi, Воля/- бъбреците и Ий /Yi, интелект/- далака. И всеки от тях е свързан с определена емоция.

Петте духа

Различните стресови състояния влияят директно върху движението на Чи и го карат да застоява, да се разпръсква, да слиза, да се изчерпва или да се завързва. Когато Чи застои, може да се образува Горещина, която да тръгне към главата и да предизвика зачервяване, главоболие, поява на пъпки, петна, сухи очи и т.н. Ако не се вземат мерки и по-горните състояния продължат, те водят до появата на други дисбаланси, като застой или недостиг на Кръв, образуване на Горещина и/или Вятър, появата на Влага и Слуз, както и много други. Най-често подлежи на застой Чи на Черния дроб. А голяма част от кожните промени и заболявания са свързани с дисбаланс в тази органова система. При застой класическа билкова комбинация, която може да се използва, е СяоЯо (XiaoYao). При наличие на Горещина и/или Влага в Черния дроб и Жлъчката, класическа билкова комбинация е „Драконова жлъчка“ (LongDanXieGan)2. „Драконова жлъчка“ може да се използва и за редица кожни заболявания (екзема, херпес зостер, генитален херпес, дерматит и др.).

Добрият сън е в основата на красотата, а стресът  може да доведе до проблеми със съня (виж статията “Нарушения на съня и безсъние според Китайската медицина“ ) . При застой на чернодробното Чи, което предизвиква Горещина (Огън), може да се комбинират СяоЯо (премахва причината – застой на Чи) и „Драконова жлъчка“ (проявлението – Горещина или Огън). При чернодробен огън (по-силна горещина) „Драконова жлъчка“ би била точната билкова комбинация. Ако причината за нарушение на съня е дисхармония в стомаха, то може да се ползва „Ци“ (Bu Zhong Yi Qi)2,  „ШенЛинБайДжу“ (Shen Ling Bai Zhu)2  или „СяоШиБао“ (Xiao Shi Bao)2. При недостиг в сърцето и далака могат да се използват същите три формули, а ако причината е горещина и/или застой на кръв в Сърцето то „СинАнБао“ (Xin An Bao)2 e добър вариант.

Според теория на петте елемента 五行 кожата е свързана с органовата система на Белия Дроб (бял дроб и дебело черво) и дисбаланс в тези органи ще се отрази и на състоянието й. Например сухата кожа може да означава недостиг на Чи и/или Ин в Белите дробове[3], които не могат да подхранват достатъчно кожата, а акнето може да е свързано с наличието на Горещина в тях. Недостигът на Чи и/или Ин в белите дробове може да се коригира с билковата комбинация „Ци“ (Bu Zhong Yi Qi)2  както и с Кордицепс (Dong Chong Xia Cao). За охлаждане на Горещината може да се използва „Шуан Хуа Бао“ (Shuang Hua Bao) 2.

За предотвратяване на преждевременното остаряване и за дълголетие, билките в китайската медицина се използват от хилядолетия. Те са много важни и в лечението на козметични проблеми, защото балансират Ин и Ян и по този начин възстановяват вътрешните органи. Най-често използвани са женшен (Ren Shen)- Корен от женшен в китайската медицина, сграбиче (Huang Qi), Angelica sinensis (Dang Gui), Шизандра (Wu Wei Zi), Фоти (He Shou Wu) и др. Всичките тези билки се съдържат в продуктите на ЛиВест.

Иглотерапията – (Боли ли акупунктурата?), Туина и Гуаша масажите също са използвани от хилядолетия за подмладяване. С тях кожата е млада и хубава, бюстът и дупето са стегнати, очите са с блясък, а Духът е весел и спокоен.

А за по- активните- Тайчи и Цигун  (Само бойно изкуство ли е Тайдзи (Тайчи)?) раздвижват Чи, премахват стреса и възстановяват баланса в тялото.

Подходяща терапия, комбинирайки различни методи от Китайската медицина може да подмлади всеки и да балансира организма като цяло.

При използването на китайската медицина като траен начин за подобряване на външния вид се наблюдава и трайно подобрение на здравето като цяло. Умората изчезва, депресиите остават в миналото, самочувствието се подобрява и тн. и тн.

И ако вече си казвате „Какво пък, че е хубаво, като го няма у нас“, скоро ще може да си купите подходящите билки от тук, да разгледате нашата категория посветена на специалисти и да си запазите час за консултация.

А докато това се случи, както и завинаги, този материал е за информация и няма претенции нито да е изчерпателен, нито да препоръчва каквото и да е лечение. Употребата на билки и билкови комбинации става само след консултация със специалист.

Използвани източници: Материали на „ЛиВест“; Giovanni Maciocia – The Psyche in Chinese Medicine: Treatment of Emotional and Mental Disharmonies with Acupuncture and Chinese Herbs; https://www.verywellmind.com/; www.americandragon.com

[1] Дух- съвкупност от различните духове в тялото.

[2] В България може да бъде закупено от ЛиВест.

[3] В китайската медицина близки или еднакви външни проявления, могат да имат различна причина. Например- кожата е част от системата на Белите Дробове, но много от кожните проблеми са свързани и с дисбаланс в Черния Дроб, както и с наличието на Влага.