Блог

Кристалотерапия

от в Биоенерготерапия, Водещи април 18, 2020

От скъпоценния камък до скъпоценното здраве

Кристалотерапията е древна форма на лечение в алтернативната медицина, при която се осъществява връзка между човека и кристала на енергийно ниво. И въпреки че не може да замести традиционното лечение, нетрадиционната техника се радва на широка популярност, защото е удобен метод за облекчаване на болки, стрес и всякакви неразположения, стимулирайки собствената ни имунна система да се справи с проблема.

Философията на лечението с кристали се основава на концепции, заимствани от азиатската култура. На първо място – от китайската философия за съществуването на жизнената енергия чи, и на второ място – от индуската концепция за наличието на чакри. Кристалотерапията съчетава мъдростта на Изтока с най-новите научни технологии и знания за електромагнитните полета, които влияят върху всички живи същества. Така е установено, че всеки камък има своя собствена вибрация и затова има точно определено въздействие, което другите камъни не могат да постигнат – т.е. притежава свои собствени, специфични лечебни свойства. Кристалите са твърди тела, чиито атоми, молекули и йони са подредени в правилна структура (кристална решетка), разположена в пространството. Ъглите между отделните им стени са еднакви. Някои форми на кристалите са симетрични. Цветът им е различен, в зависимост от примесите, които съдържат.

Скъпоценните и полускъпоценните камъни излъчват определени вибрации. Вибрации излъчва и нашето тяло като част от електромагнитното му поле. В основата на лечебния ефект на кристалите лежи тяхната енергийна активност, която съответства на вибрациите на органите в тялото ни. Когато организмът е здрав, вибрациите му са във взаимна хармония. Когато обаче се появи болен орган, той не функционира както трябва и променя цялостния ритъм, което води до дисбаланс в организма (като при един оркестър – независимо от многото инструменти в него, които свирят правилно, достатъчно е един да зазвучи фалшиво, за да се разстрои цялото музикално изпълнение). Кристалотерапията възстановява резонансните вибрации на болния орган и подобрява човешкото здраве като цяло. Техните вибрации взаимодействат с електромагнитното поле на човека, повишават енергийното му ниво и настройват разсинхронизирания орган на правилната вълна. Той поема енергията от камъка и възстановява своя ритъм. Според фън шуй всеки камък има свое отделно значение и ако силата му се използва правилно, човек може да подобри здравословното си състояние. Нефритът напр. засилва любовта и честността и премахва негативните мисли, докато аквамаринът повишава смелостта и намалява стреса и тревожността.

Затова в зависимост от проблема се използват различни кристали. Те се поставят над седемте енергийни центъра на тялото (т.нар. чакри), при което се получава пренасочване на енергийния поток и стимулиране на естествената жизнена сила (чи). Кристалите обикновено се подбират и по цвят, който трябва да отговаря на цвета на чакрата, върху която се въздейства. Сеансът продължава около час, който е напълно достатъчен да облекчи стреса и болката. Целта на процедурата е да синхронизира чакрите така, че тяхната енергия да излекува самото заболяване, а не симптомите му. Използвайки вибрациите на кристалите (подбрани по форма и вид), енергията се придвижва, изтегля, фокусира, насочва и разпръсква вътре в тялото, в резултат на което се извлича негативната и балансира положителната. Специалистите по кристалотерапия твърдят, че кристалите могат да концентрират, съхраняват, предават, преобразуват, задържат и канализират енергията, като по този начин спомагат за подобряването на здравословното състояние.

Кристалите говорят свой собствен език, който ние все още не сме овладели, но разбираме наполовина. Техните вибрации са ни познати и знаем как да ги използваме. Просто трябва да отворим съзнанието си и да приемем силата им.

Геометричната им и молекулярна структура показва, че човекът е неспособен да се намеси в съзиданието, в което те са участвали преди милиарди години, и именно затова като същества, произлезли много по-късно, ние можем да почерпим сила и мъдрост от тях, от онова, което датира от формирането на планетата, от онова, което съществува не само на Земята, но и в целия Космос – учените твърдят, че във Вселената може да има планети, съставени изцяло от кристали или скъпоценни камъни. В процеса на изграждането си, те са придружавали самото време и са стари колкото него. Те са матрицата, от която можем да разширим своето знание и духовно израстване. Притежават лечебната сила, която оказва силно въздействие върху четирите ни тела: физическо, емоционално, мисловно и духовно.

Дори и днес проучванията върху скъпоценните камъни продължават с новите уреди и научни инструменти на ХХI в. само за да потвърдят получените през 70-те и 80-те год. резултати, публикувани в редица геоложки и физични списания, някои от които фигурират в дигиталната библиотека на Националния център за алтернативна и комплементарна медицина на САЩ – NCCIH, а именно, че скъпоценните камъни съдържат енергия, която може да се използва за профилактика или лечението на различни хронични и често срещани проблеми като главоболие, безсъние и др. Кристалотерапията може да подобри състоянието на дихателната, нервната и ендокринната система, функционирането на вътрешните органи, на кръвообращението, на стомашно-чревния тракт и репродуктивната система. Освен това различният строеж на камъните позволява подобряването не само на физическите проблеми, но и на емоционалните и духовните, пречиствайки съзнанието и организма.

Затова носенето им като бижу е една от най-често срещаните форми  за използване на лечебната им сила. Кристалотерапията се възприема като алтернатива на медицинската практика, която позволява на човек не само да се справи с болестите, но и да се предпази от тях. Редица учени са на мнение, че някои минерали и кристали неутрализират негативната енергия и засилват положителните вибрации в тялото. Така кристалите оказват и профилактичен ефект и едно бижу с точния камък никога не е излишно.