Блог

Легенди за женшена

от в Китайска медицина, Българско билколечение, Водещи април 26, 2020

Женшенът е дълбоко вкоренен в хилядолетната китайска история. Още от древността той е една от най-почитаните и използвани билки в традиционната медицина и в някои моменти е била по-ценна от злато. Ето защо, съвсем логично неговият произход и способности са превърнати в легенди, които да се предават от поколение на поколение, за да можем и ние днес да знаем тайната на дълголетието.

Чудотворната билка е придобила своята популярност от китайските дълголетници, които в продължение на над 100 години са водили здравословен живот и са се радвали на отлично здраве благодарение на женшена. Най – известният от тях е човек на име Ли Чинг – Юн, записан в книгата на Гинес през 1933 година като най-стария човек, живял на Земята. Починал е на 252 години. През своя дълголетен живот той е бил хербалист и даоист, консумирал големи дози напитки, които съдържали рейши, гуту кола, корен от фо ти, но най-важната съставка била именно женшена. Спорно е дали тази история е мит или истина, но все пак има много доказателства, че даоистите живеят много повече от обикновените хора, като консумирането на тонизиращи билки и най-вече на женшен е основната причина за това.

За да изтъкнат качествата на женшена и за да обяснят как той лекува почти всички болести, древните китайци му придали божествен произход. Според една легенда билката се ражда от гръмотевица, която пада в потока. От падналия гръм водата се стича в земята и там пониква „коренът на живота”. Това е дарът на небесната сила на огъня за хората.

Друга легенда също разказва, че женшенът е „дар от Боговете”. Коренът може да се превръща в човек или животно. Смятало се, че този, който търси билката и някъде забележи птица, която изчезне веднага, то трябва да се върне на същото място следваща година, защото там ще открие чудния корен.

Ненапразно е казано, че във всяка легенда има доза истина. Никой не може да отрече чудотворното влияние, което женшенът оказва върху човешкия организъм. Благодарение на митовете и легендите, дори и след много хилядолетия, хората по целия свят знаят за силата на тази чудотворна билка.