Блог

Лечебната ружа чисти белите дробове

от в Българско билколечение, Здравни съвети ноември 6, 2019

Източник: Wikipedia

Лечебната ружа е известна с много имена. Нарича се още бяла ружа, бял слез, волово око, пъртенка, дива ружа, лигавка, божа ръчица и просвирняк. Всички тези названия показват едно – билката е толкова популярна и ценена, че в различните краища на страната, народът я нарича по своему. Тя наистина се среща из цялата страна, като предпочита мочурливите и заблатени места. Помага за много и различни заболявания. Благодарение на активните си вещества ружата действа отхрачващо и противовъзпалително и се препоръчва при проблеми с дихателните пътища като кашлица, бронхити, пневмонии и др. Използва се при стомашни неразположения като гастрит, язва, колит и дизентерия, защото слузта на растението създава покритие върху храносмилателната система и я предпазва от допълнителни раздразнения. Помага при диария. Предписва се и при заболявания на пикочната система, включително затруднено уриниране.

При болки в червата 10-15 г корени от билката се варят в половин литър вода за 15 мин. Прецежда се и се пие няколко пъти на ден преди ядене. При упорита кашлица и затруднено дишане по 2 с.л. от билките бяла ружа, подбел и копитник се варят за 20-30 мин. в 400 мл вода. Към тази отвара се добавя мед на вкус и щипка нишадър и се изпива на три пъти през деня. При бронхит се сместват по 50 г сладко коренче, цветове бял равнец и бяла ружа, листа от волски език, тесен живовляк и подбел. 2 с.л. от билките се запарват с половин литър вода, добавя се мед и като изстине се прецежда. Пие се на няколко пъти през деня.

При бъбречни заболявания се смесват в равни количества ружа, бял трън, магданоз, иглика, жълта лайкучка и семена от пъпеш. Заливат се с половин литър вода и се варят около 20 мин. Отварата се пие 3 пъти дневно. Ако лайкучката се замени с полски хвощ, се получава лек срещу проблеми с простата.

Външно лечебната ружа може да се използва като гаргара при болки в гърлорто, възпалени венци и пресипнал глас. Помага и при лечение на акне, циреи, екземи, отоци и други кожни раздразнения. Може да се използва и при очни проблеми като зачервяване и конюктивит. При кървящи хемороиди се вари цяло растение бяла ружа (корените, листата и цветовете) в 3-4 литра вода. Излива се в подходящ съд и докато има пара, се седи върху нея. Процедурата се повтаря 5-6 пъти дневно.

Лечебната ружа се понася изключително добре от организма. Не се съобщава за противопоказания и странични реакции. Заради лепкавите вещества в билката обаче може да се забави усвояването на други лекарства.

Източник: Wikipedia

Използваеми са цветовете, листата и корените на бялата ружа. Първите две се берат по време на цъфтежа, като дръжките не се късат. Билките се сушат на сянка, при температури до 35 градуса и ниска влажност на въздуха. С най-дълъг срок на годност са целите листа. Те запазват свойствата си в продължение на 2 години. Цветовете са ефективни в рамките на 1 година от откъсването. Корените се събират в периода преди цъфтеж от февруари до април или чак през есента. Важно е да се подбират двугодишни растения, защото те имат най-много полезни вещества. По-младите корени не са достатъчно богати на лечебна слуз, а по-старите стават все по-твърди с времето и започват да изсъхват. Сушат се на сянка и ако са цели, се запазват за 3 години.

Корените всъщност имат най-силно активни съставки и са най-търсени. Това, за съжаление, е довело до унищожаване на диворастящите находища на бяла ружа. Билката вече е защитена от закона и брането на корените ѝ извън култивирани площи е напълно забранено.