Блог

Лечение на главоболие според Аюрведа

от в Здравни съвети, Водещи, Индийска медицина март 27, 2020

Аюрведа разглежда главоболието като история за разказване. То е събуждане, което ни кара да се вгледаме в тялото, ума и емоциите си. Да си зададем въпроса какво причинява тази болка и къде е коренът на проблема. Аюрведа различава три типа главоболия, които са свързани с дошите Вата, Питта и Кафа. За всяко от тях лечението е специфично в зависимост от това коя доша е излязла извън равновесие.

Вата главоболието е най-често срещаното. Дължи се на дисбаланс във Вата доша и е свързано с пулсираща болка в задната част на главата, която може да се разпространи като стягащ се обръч. За него могат да допринесат напрежение и схващане в областта на шията и раменете, скованост в гърба, както и проблеми с дебелото черво като запек, които водят до токсичност. Причини за него са и продължителното чувство за страх и безпокойство, емоционалният стрес, прекалената натовареност. Отражение дават неправилното хранене и храносмилане, нередовният сън, както и напрежението в очите при работа с компютър. В тези случаи на първо място трябва да се премине към диета, подходяща за Вата доша, която включва сладки, кисели и солени храни и изключва горчиви, стипчиви и пикантни вкусове.

За лечение може да се използва и харитаки на прах като 1 ч.л. се сварява в чаша вода и се пие преди лягане. Препоръчва се и поставянето на пет капки хладко сусамово масло във всяка ноздра. Процедурата се изпълнява чрез Нася терапия като ноздрите са в положение успоредно на тавана.

Питта главоболие

При дисбаланс на Питта се наблюдава главоболие, което започва в слепоочията и се разпространява към централната част на главата. Болката е пробождаща и пареща, често има и гадене, виене на свят и парене в очите. Прилича на мигрена. Симптомите се влошават от ярка светлина, силно слънце, висока темепература, както и от ядене на кисели плодове, кисели краставички и пикантна храна.

Причини за Питта главоболието могат да се търсят в стомаха и червата и по-конкретно с повишена киселинност. Натрупването на токсини в тялото или в околната среда също влияе на Питта. Отразяват се още прекаленият стрес, гневът, чувството за безсилие и промените в настроението.

Добре е да се ядат храни, които успокояват киселините и самата Питта доша като краставици и фурми. Диетата трябва да включва повече сладки, горчиви и стипчиви храни. Киселите, пикантните и солените храни трябва да се избягват. Доматите също не са препоръчителни, защото прекалената им консумация може да предизвика симптоми на мигрена.

За лечение се използва гел от алое вера по 2 с.л. три пъти дневно. Преди лягане във всяка ноздра се поставят по три капки топло гхи, а върху стъпалата и скалпа се нанася разтопено кокосово масло.

Кафа главоболие

Проблемите със синусите са характерни за дисбаланса на Кафа доша. Засилват се през пролетта и зимата. Болката в главата е съпроводена от кашлица или хрема и се обостря при резки движения и навеждане. Започва в горната предна част на черепа, засяга челото и горната част на очните кухини. Кафа главоболието може да е резултат от настинки, сенна хрема и алергии. Но също така от натрупване на храносмилателни токсини, заседнал начин на живот, преяждане, липса на физически упражнения, замърсяване на околната среда, яденето на прекалено много тежки храни и студени напитки.

За лечение на Кафа главоболието помагат стипчивите, горчивите и пикантните храни, а трябва да се избягват сладки, кисели и солени вкусове. Аюрведа препоръчва да се приема мед, смесен с половин чаена лъжичка от билката ситопалади три пъти на ден. След консумацията му трябва да се правят инхалации с купа гореща вода и капка евкалиптово масло. Вдишването на парата помага за прочистване на синусите.