Блог

Лечение на язва с билки

от в Българско билколечение, Здравни съвети октомври 15, 2019

Язвата е сериозно заболяване, което засяга хранопровода, стомаха или дванадесетопръстника. Образуваните от действието на стомашната солна киселина рани, могат да бъдат изключително болезнени, а и да доведат до сериозни и животозастрашаващи усложнения. Учените не са категорични какво точно причинява заболяването язва, но има фактори, които предразполагат към появата на рани по лигавицата и мускулите на храносмилателната система. Сред тях са бактерията Helicobacter pylori, честият прием на нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин, ибупрофен, индометацин, диклофенак и др., тютюнопушенето и алкохола, хранителният режим, заболявания като гастрит, болест на Крон, рефлукс и др. Роля има и наследствеността – близо половината от пациентите с язва имат фамилна обремененост.

Съвременното лечение на язва включва прием на подходящи медикаменти, съобразен със състоянието хранителен режим и оперативен подход, когато това се налага. Наред с методите на конвенционалната медицина се нареждат и възможностите, които предлага традиционното билколечение. Тук билките се прилагат като помощни средства за намаляване, подтискане и дори отстраняване на някои от проявите на язвената болест. Растенията могат да бъдат класифицирани по следния начин:

  • Билки, които ускоряват заздравяването на язвите – звъника, жиловлек, зарасличе, жълтуга, шипка, невен. Всички те са богати на флавоноиди и витамините С и А.
  • Билки, богати на слузни вещества или такива предизвикаващи отделянето на слуз от стомашните жлези – ленено семе, салеп, медуница, лечебна ружа, слез, исландски лишей. По-голямото количество слуз предпазва лигавицата от дразнещото действие на солната киселина.
  • Билки с противовъзпалително, болкоуспокояващо и спазмолитично действие – лайка, риган, мента, босилек, градински чай.
  • Билки със слабително действие, които улесняват редовното изпразване на червата – зърника, луличка, сена, ревен и др.

Лечебните растения могат да се използват самостоятелно под различни форми, но най-голям ефект се постига при прием на комбинирани рецепти. Едни от най-популярните и най-често прилагани са тези на Ванга. Ето и някои от тях:

  1. Съставки: 40 г цвят от лайка, 20 г стръкове от червен кантарион, 20 г плодове от ким, 10 г кори от зърнастец, 10 г листа от сена.

Приготвяне и употреба: 2 ч.л. от смесените билки се запарват с чаша гореща вода за 15 мин. Чаят се прецежда и се пие вечер преди сън.

  1. Съставки: 20 г корени от ружа, сладник, черен оман, 20 г кори от зърнастец, 10 г стръкове от змийско мляко.

Приготвяне и употреба: Приготвя се отвара от чаена лъжица билки и 250 мл вряща вода. Пият се по 2-3 чаши дневно.

  1. Съставки: Равни количества корени от черен оман, стръкове от жълт кантарион и бял равнец, цветове от невен и плодове от копър.

Приготвяне и употреба: Две супени лъжици от смесените предварително билки се заливат с 500 мл вряща вода и се оставят на котлона между 3 и 5 мин. След прецеждане отварата се подслажда и се разделя на 4 равни дози и се пие преди закуска, обяд и вечеря, както и преди лягане.

  1. Съставки: Равни количества листа от джоден и мента, стръкове мащерка и жълт кантарион, цветове от лайка.

Приготвяне и употреба: 2 с.л. от билките се запарват в 500 мл вряща вода за 15-20 мин. Прецедената отвара се разделя на 4 равни части и се пие преди закуска, обяд, вечеря и нощния сън. Може да се подслади.

  1. Съставки: Цветове от лайка, цветове от невен, стръкове от риган, шишарки от хмел и плодове от кимион. Билките се смесват в съотношение 2:2:2:1:1

Приготвяне и употреба: 2 с.л. от растенията се добавят в 500 мл вряща вода и се оставят на котлона за няколко минути. След прецеждане отварата се разделя на 4 равни части и се пие преди закуска, обяд, вечеря и преди лягане.

 

След консултация с лекар или фитотерапевт към тези рецепти могат да се добавят и други подходящи за лечението на язва съставки като например ленено семе или мента.