Блог

Лимоново масло – ефективно дори срещу Ешерихия коли

от в Здравни съвети, Българско билколечение, Водещи март 22, 2020

Природата е източник на много и най-различни като качество и свойства етерични масла. Едно от най-популярните в световен мащаб е лимоновото. Това е  най-продаваният продукт в класациите на някои от големите производители на етерични масла. Получава се чрез студено пресоване на лимоновите кори. Основните му предимства са, че действа пречистващо. Сложено в дифузер, може успешно да почисти въздуха, а използвано върху кожата, почиства по естетсвен начин тялото и подпомага храносмилането. Много хора използват капки лимоново масло за почистване на домовете си, защото то има наистина силни антибактериални свойства, но същевременно е изцяло нетоксично и безопасно.

Тези му свойства се използват и срещу бактериите, които се развиват и живеят по хората. Смята се, че етеричното масло от лимон може да се справи с някои от щамовете на бактерии като златистия стафилокок, срещу когото много антибиотици вече са безсилни. Ефективно е и срещу Ешерихия коли. Когато се нанася върху рани, предотвратява възпалението и инфекцията, а и стимулира по-бързото заздравяване. Чисто от козметична гледна точка може да се използва с цел озаряване и тонус на кожата, защото има силни антиоксидантни свойства. Лимоновото масло може да помогне и при проблеми свързани с акне, точно защото убива бактериите, които го причиняват. Прилага се успешно и в борбата с гъбички.

Лабораторни проучвания са показали, че етеричното лимоново масло има много добър ефект при ситуации на стрес. То действа едновременно успокояващо и разведряващо. Може да намали тревожността и да облекчи депресивните състояния. Смята се, че дори действа болкоуспокоително. В ароматерапията се прилага като естествен аналгетик. Проучване върху мишки показва, че лимоновото масло променя начина, по който мозъкът реагира на болезнени стимули. Предполага се, че такова може да е влиянието му и при хората.

Често етеричното масло се препоръчва при настинка, грип или други вирусни заболявания, особено ако те са свързани с болка в гърлото и затруднено дишане. В такива случаи може да се приема чрез вдишване, най-добре с помощта на дифузер, но може да се прилага и върху кожата, разредено предварително с базово масло по избор. Ако се поставя в дифузер са достатъчни 3-4 капки. Важно е стаята да е с добра вентилация, а сесиите на ароматерапията да са с продължителност от около 30 минути. Ако се нанася върху кожата, е добре да се направи локален тест на малък участък. Евентуалната реакция ще се прояви достатъчно бързо, за да се ориентирате дали лимоновото масло е подходящо за вас. И при теста етеричното масло трябва да е предварително разредено с базово растително масло като кокосово, зехтин, жожоба и др.

Лимоновото масло е с нежно действие и може да се използва както при малки деца над 3 месеца, така и при бременни. При последните именно то може да помогне за справяне със сутрешното гадене и повръщане в първите месеци на бременността. Въпреки високата степен на безопасност, все пак са възможни леки странични ефекти. Лимоновото етерично масло увеличава фоточувствителността на кожата, затова е добре да се избягва продължителното излагане на слънце, докато се употребява. Може да предизвика и алергична реакция, ако се нанася директно върху кожата или не е добре разредено. Това етерично масло не е подходящо за домашни любимци, така че е препоръчително в стаята да няма такива по време на ароматерапията.