Блог

Липата – средство номер 1 срещу простудни заболявания

от в Българско билколечение, Здравни съвети септември 24, 2019

Берете липата сами или купувайте от проверени фирми

Сигурно няма град в страната, по чиито улици да не се среща ароматната липа. И едва ли има детски спомени, в които да не се е запечатал поне един миг, изпълнен със сладката миризма на лековитата билка. Тя всъщност е дърво, което може да достигне до 40 метра височина и обикновено е отрупано с жълтеникави цветове. В семейството на липите има няколко десетки вида, а в България най-често се срещат дребнолистна, едролистна и сребролистна липа.

Тази билка е една от най-често използваните в България и това не е случайно. Чаят от липа е предпочитан в зимните месеци, когато често боледуваме от настинки и грип. Има патогонно действие, чрез което се бори с треската, помага срещу кашлица и улеснява отхрачването на бронхиалния секрет и изхвърлянето на токсини от тялото. Освен това липата има противовъзпалителни и антимикробни функции, така че е подходяща и за лечение на възпалено и болезнено гърло, а и намалява усещането за запушен нос. В състава ѝ има вещества с релаксиращи и успокояващи свойства, което я прави подходяща  при стрес и нервно напрежение. Същите вещества обаче предизвикват и сънливост, така че е добре да се внимава при шофиране след употребата на липов чай, но пък спокойно може да се пие преди сън. Може да помогне и на деца с хиперактивност и нарушено внимание, както и да подобри сърдечния ритъм. Има изявен диуретичен ефект и е много подходяща за лечение на проблеми с бъбреците и пикочния мехур. Но не трябва да се приема заедно с други пикочогонни лекарства, заради риск от обезводняване. Също и с лекарства, съдържащи литий.

Прилага се и външно при слънчеви изгарания и кожни раздразнения, хемороиди, отоци, но умерено, защото може да предизвика реакция. Липата се понася добре от организма при приемане под формата на чай, но при прекалена консумация в големи количества ежедневно, е възможно да повлияе на работата на сърцето или да отключи алергия. Затова не е препоръчително да се пие от хора с кардиологични заболявания или това трябва да става единствено след консултация с лекар. Не е подходяща и за бебета и кърмачки, защото ефектите от нея все още не са изследвани достатъчно детайлно. Препоръчителната доза е 3 чаши чай дневно. Желателно е да се оставят поне 2 часа разлика от приема на лекарства, витамини и добавки.

Извличането на етерично масло от липа не е особено популярно, по-скоро се прави по изключение. У дома може да приготвите нещо като тинктура като залеете цветове с червено вино в съотношение 1:10. Сместа се оставя да престои 8 часа, прецежда се и се пие при анемии и липса на тонус. Има и вариант за класическа тинктура. При нея две лъжици липов цвят се заливат с 200 млл. медицински спирт и се оставят за две седмици. След това може да се пият по 20 капки 3 пъти дневно. Чаят от липа обаче си остава най-предочитан.

Вече стана ясно, че липата е една от най-използваните билки у нас. Всъщност тя е на първо място по събирани и продавани количества. И тук идва уловката. Заради лесната си достъпност, тъй като тя буквално расте на улицата, много често събраната и препродавана липа е реално негодна за употреба. Дори нещо повече – може да бъде вредна. Едно от първите правила при бране на билки е да се събират само от чисти райони, далече от пътища, земеделски земи, промишлени зони и градове. При липата това не се спазва от много хора, които я берат от оживени пътища и дори я смитат от улицата. Събраните по този начин цветове се продават на прекупвателните пунктове, а от там на различните фирми и потребители, а всъщност са пълни с прах, олово и други вредни за здравето вещества. Затова най-добрият вариант си остава да наберем липата сами от екологични райони или да я купим от проверени билкари и фирми.