Блог

Маточина – как, кога и за какво

от в Българско билколечение, Здравни съвети октомври 15, 2019

Хората пият чай по много причини, а една от тях безспорно е успокоението. Има много билки, които осигуряват този ефект и маточината е една от тях. Не е случайно, че тя присъства в повечето комбинирани чайове за масова употреба. От древността се използва за различни болести и най-вече при смущения в нервната система. Тя подобрява съня, премахва безпокойството, напрежението, тревожността и страха. Забавя сърдечния ритъм и понижава кръвното налягане. Може да се използва и при стомашни спазми и раздразнения. Има сведения, че облекчава пристъпите на мигрена, а повлиява добре и нередовната менструация и симтомите на менопаузата. Приложена като гаргара, маточината помага при възпаления на венците и лигавицата в устната кухина. Действа и срещу лош дъх.

Благодарение на етеричното масло в листата, от билката може да се приготви лековито масло, което помага за атритни и ревматични болки. За целта са необходими 2 с.л. сухи и стрити листа от маточина, които се заливат с чаена чаша затоплено олио или зехтин. Съдът се затваря и се оставя на тъмно и топло място за две седмици, като се разклаща всеки ден. След това се прецежда и се съхранява на стайна температура задължително в съд от кафяво стъкло. Ако се използва пречистена свинска мас или масло, може да се направи и домашен мехлем. В този случай нарязаната на ситно маточина се запържва леко в мазнината и се оставя да стегне. След 24 часа се затопля на водна баня, прецежда се и се съхранява в съд от тъмно стъкло в хладилник. Двете мазила могат да се използват и за лечение на акне и кожни раздразнения, в това число и херпес. Билката помага за по-бързото заздравяване на засегнатите участъци и намалява честотата на повтарящите се херпесни инфекции.

Въпреки разностранните ѝ ползи, маточината си остава най-ефективна при проблеми с нервната система. Освен върху споменатите вече заболявания, според някои проучвания, тя оказва влияние и при сериозни болести като Алцхаймер, деменция, дефицит на вниманието, хиперактивност и депресия, а редовният прием изостря паметта. В тези случаи билката се използва под формата на чай или таблетки. Обичайната доза е 3 ч.л. сухи листа, запарени в чаша вряла вода. Запарката е около 10 мин, след което течността се прецежда и изпива. Най-добре е да се пие вечер, защото може да причини лека сънливост.

Маточината не трябва да се използва по време на бременност и кърмене. Хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза и вземат хормони за регулиране на функцията ѝ, е добре да се консултират с лекар преди да започнат прием, тъй като билката има силен ефект върху дейността на този орган. Използва се за лечение на заболявания, причинени от хипертиреоидизъм като Базедова болест. Същото важи и за остри чернодробни заболявания, тъй като веществата в маточината влияят на образуването на холестерол и нивата на триглицериди в черния дроб. Противопоказна е при сериозни възпаления на стомаха и епилепсия.

Маточината може да бъде открита в храсталаци и гори, но без проблем расте и в домашни градини. Предпочита по-влажни места, а една от най-характерните ѝ особености е, че мирише силно на лимон. Всъщност тя е от семейството на ментата и визуално листенцата на двете растения малко си приличат. Именно листата на маточината се използват с терапевтични цели. Важно е да се берат преди цъфтежа, което е към средата на лятото, през месец юли. Ако този период се изпусне, няма смисъл да се събират листа, защото заедно с приятната лимонова миризма, те губят и лечебните си свойства. Този характерен аромат е отличен ориентир за това дали билката е правилно съхванявана и сушена. Дори напълно изсъхналите листа трябва при разтъркване да миришат на лимон. Това е гаранция, че са запазили важните вещества в себе си.