Блог

Модерните тенденции в йога

от в Йога, Водещи март 18, 2020

Древните индуси едва ли са вярвали до каква степен ще се развие заветът им през вековете. Факт е обаче, че тази проста и същевременно съвършена система от упражнения за духа и тялото – Йога, е претърпяла всевъзможни трансформации, адаптирайки се към живота на модерния човек. Именно днес повече от всякога копнеем да намерим баланса и хармонията, а ако това ни донесе и забавление – какво по-хубаво!

Не може да сте се разхождали в парка и да не сте се спирали да погледате онези нови забавления за деца с дълги ластици и колани, на които малчуганите подскачат на всички страни, махат с крака и ръце докато „летят” във въздуха. За жалост, ако сте преминали една определена възраст от, да речем, 13 години, този вид развлечение не е за Вас. Даваме примера обаче, за да разгледаме по-внимателно защо „висенето” и преобръщането надолу с главата предизвикват такава еуфория?

Това е така, защото въпросните движения стимулират изключително силно различни физиологични процеси, които подобряват тонуса и координацията на организма. Този извод дава началото на една от най-модерните тенденции в съвременната йога – въздушна Йога (Aerial Yoga, бел.ред.)

Какво представлява въздушната Йога?

Това е релаксираща система от упражнения, вдъхновени от класическите асани, които се изпълняват с помощта на хамак, окачен на тавана с халки на около 50 см. от пода. Полегнал удобно в него, човек може лесно да изпълнява различните асани (позиции в йогата), преодолявайки без усилие съпротивата на гравитацията. Усуквания, разтягания, и пълно отпускане на тялото – и всичко това във въздуха. Аеро йогата включва още елементи от пилатес, аеробика и танци.

Този стил йога, който също се нарича „антигравитационна йога” се налага все по-сериозно в различните държави по света заради доказаната си полза върху физическата кондиция и множество благоприятни ефекти върху настроението и тонуса ни. Подобрява обмяната на веществата, работата на вестибуларния апарат и оросяването. Въздушната Йога е предпочитан и модерен метод за освобождаване от стреса и напрежението.

Подводна Йога

Водата е неразривно свързана с всички представи за релаксация и пълно възстановяване на физическа кондиция и дух. Ето защо не е толкова невероятно появяването на подводната йога или още Аква йога. Известният френски гмуркач, многократен световен шампион и рекордьор по гмуркане и подводно плуване Жак Майол в свои интервюта многократно споделя, че част от успеха си дължи именно на различните йога практики за контролиране на дишането. Дали Майол е опитвал да право йога под вода, можем да гадаем. Със сигурност обаче е ясно, че първият професионален курс на тази интересна разновидност на индийското изкуство се проведе през 2018 г. на Малдивите. Цената за участие в занятието е достигала до 180 $. Високата стойност на екстравагантната йога практика в случая най-вероятно произтича от супер луксозния подводен комплекс, където се провежда събитието. Подводната Йога обаче е съвсем достъпна и все по-разпространена, включително и в България. При подводната йога асаните буквално „преливат” един в друг и гарантирано довеждат до пълния баланс между физическо натоварване и релаксация. А връзката между човека и водата и необяснимото успокоение, което синята материя може да ни донесе, психологията свързва и с подсъзнателната памет за вътреутробния ни живот.

Йога със змии

И преди да се откажете да дочетете статията до финала ѝ, ще побързаме да кажем, че тази ексцентрична на пръв поглед йога разновидност всъщност е възникнала, за да бори страховете на подсъзнанието ни. Различни изследвания доказват, че около 20% от населението страда от някакъв вид фобия, а близо 80% от хората споделят, че имат страх от влечуги и по-специално змии. „Снейк йогата” или йога със змии е един от модерните начини да се изправим срещу страховете си като…ги увием около врата си. Буквално.

Практикуващите този странен вид йога споделят, че ролята на змията е да послужи като „приземяваща” духа сила. Целта на асаните е не само да отпуснат тялото, но и духа, докато човек е в непосредствена близост до обекта на своята фобия. В случаите на сериозен страх змията се поставя в кош в близост до практикуващите. Разбира се, снейк йогата не е предназначена само за хора с фобии към студенокръвните влечуги. В случая на канадските йога инструктори Лукас Кнаб и Тристан Риск например, двуметровата боа албинос Ерос е не само партньор в правенето на асани, но и симпатичен приятел. Двамата му „стопани” споделят, че той е изключително спокойно същество, което не представлява никакъв риск за хората. „Цялата идея е змията да служи като наистина заземяваща сила и да ви помогне да сте по-наясно с движенията си и да ви помогне да се концентрирате“, споделя Риск.

Това са само част от най-новите разновидности на йогата, спечелили последователи в много държави по света. Въпреки, на пръв поглед, ексцентричното им звучене, те запазват основните принципи на древната индийска философия и просто осъвременяват формата, в която тя се практикува в наши дни.