Блог

Моксотерапия – кога можем да се възползваме от нея

от в Древни китайски практики, Здравни съвети, Китайска медицина септември 25, 2019

Акупунктурата е най – известната източна техника за лечение в западния свят. В китайската медицина, обаче, съществува и друг метод, който се използва паралелно с нея и също има хилядолетна история. Това е техниката на моксотерапията. В превод думата означава изгаряне на билки, защото моксата представлява изсушени или пресовани билки, най-често див пелин, а също и мащерка, коприва, еделвайс.

Процедурата се извършва посредством пури, които се запалват в единия край, но не горят, а тлеят и достигат до температура от около 45 градуса. Димът, които излиза от пурата, има специфичен мирис, които в никакъв случай не е неприятен. С отделената топлина от тлеещия връх се нагряват и затоплят различни точки от тялото, които невинаги съвпадат с тези при акупунктурата. Разстоянието от кожата трябва да е такова, че топлината да е приятна, а не да боли. Много често акупунктурата и моксотерапията са се използвали заедно, като на забодените в тялото акупунктурни игли се е слагала мокса.

Въздействието на моксотерапията върху организма е известно още преди хилядолетия. Топлината на моксата навлиза в тялото през кожата и чрез енергийната мрежа достига навсякъде. По този начин се отпускат блокажите и енергията се задвижва и балансира. Техниката е много подходяща за хора, които изпитват вътрешен студ и вятър, породени от различни фактори, включително и недостиг на енергията.

Моксотерапията се използва като алтернативно лечение на широк кръг заболявания, главно на опорно-двигателния апарат, например артритни болки и такива в кръста и гърба. Постигат се високи резултати и при храносмилателни и гинекологични проблеми. Много често чрез тази техника се лекува настинка и грип. Така, ако имате хрема, трябва се нагрее точката, която е проекция на носа и се намира в средата на палците. Моксата подобрява и имунната система. За тази цел затоплете проекцията на белите дробове. Тя се намира под палците на ръцете, точно върху мускулното възвишение.

Както при всяко нещо, така и тук си има правила. Първо се нагрява горната половина на тялото, а след това долната. Започва се от задната стана, след това отпред и в началото е главата, а после и крайниците. Също така не трябва да се пие ледена вода непосредствено преди това и не трябва да се преяжда. Преди процедурата не трябва да сте в състояние на гняв или еуфория, а напълно спокойни, за да се постигне по-голям ефект. За предпочитане е да се прави през деня, но ако страдате от безсъние е допустимо и вечер.

Въпреки всички ползи, моксотерапията не е подходяща за всеки. Тъй като тя има загряващ ефект и лекува „студени“ състояния, не трябва да се прилага при „горещи“ такива. Противопоказно е да се подлагате на процедурата при температура, треска, хематоми, кожни болести, тежки форми на сърдечно-съдови заболявания, открити рани и възпаления, както и анемия. Ако имате някакъв проблем и се съмнявате в нещо, не се колебайте да кажете на този, който извършва техниката.

Лечението чрез мокса е изключително приятен и безболезнен метод. Чрез моксотерапия могат да се облекчат различни болки, да се повиши енергията и имунната система, и да се засили кръвообръщението. При някои тя дава бърз резултат, докато при други се налага да я прилагат няколко пъти. Във всеки случай, това ще бъде едно релаксиращо изживяване, което ще ви накара да се чувствате много по-добре.