Блог

Мурсалски чай – магия и национално богатство

от в Българско билколечение, Здравни съвети ноември 6, 2019

Легендата разказва, че Орфей е търсил своята любима Евридика по нашите земи, а през пещерата Дяволското гърло е стигнал дори до подземния свят. По пътя, там, където са падали сълзите му, се е появил мурсалският чай – една от най-лечебните билки, които се срещат у нас. Естествено, расте именно в района около Смолян в Родопите. В миналото отпреди тридесетина години е имало поне 7-8 находища на мурсалски чай, които са попадали в граничните зони и за да се стигне до тях е било нужно разрешение за специален достъп. Освен това е имало забрана за бране на билката и от нея са се възползвали основно по висшите етажи на тогавашната власт. През 90-те режимът става свободен и започва безконтролно събиране на мурсалски чай. Само за 6 години чаят започва да изчезва и през 1996 година отново е наложена забрана за неговото бране.

Източник: Wikipedia

Източник: Wikipedia

Днес има останали само 2 естествени находища, а събирането е абсолютно забранено дори за лични нужди. Горското лесничейство в районите на находищата пази диворастящия мурсалския чай като истинско национално богатство. В периода на цъфтеж денонощно има въоръжени охранители, които бранят билката от нарушители. А лесничеите имат задачата да събират семената на чая и да ги размножават, създавайки плантации в различни части на страната. Култивираният мурсалски чай дава много повече реколта, но не всички са съгласни, че има същите лечебни ствойства като диворастящия. Според запознати дори е различен на вкус. Счита се, че с най-силни качества е чаят, който расте при надморска височина над 1200 м.

Казват, че лекува всичко и дори му приписват магически способности. Митология ли са обаче лечебните му свойства? Знае се, че растението е богато на флавониди и има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Според д-р Анатолий Аликовски, който е автор на книгата „Мурсалски чай“ и от години проучва билката и лекува различни заболявания чрез нея, минералните вещества в мурсалския чай са истинско съкровище. Лабораторни изследвания са установили наличието на 23 елемента в състава на билката. Сред тях са желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий и натрий.

Използва се за намаляване на кръвното налягане и риска от сърдечни проблеми като инфаркт. Заради високото съдържание на танини и етерични масла се пие при заболявания на дихателната и отделителната система. Има силно отхрачващо действие, облекчава симптомите при бронхити, астма, чернодробни и простудни заболявания.