Блог

Мъртво море – соленият дар на природата

от в Енергийни места, Водещи април 15, 2020

Напускайки оазиса и лъкатушейки между оголените, ерозирали скали на йорданската пустиня вече повече от час, пред взора ни се разлива поредния мираж – огромна тюркоазена лагуна, опираща в хоризонта, сякаш без край и начало. Изгорели от слънцето пясъчни хребети заграждат участък от вода или иначе казано – Мъртво море.

Спускаме се в най-голямата депресия на Земята – 400 м. под морското равнище. Лъхва ни острият дъх на море, сякаш не се намираме в пустинята, а на самия морски бряг. Проблемът е, че Мъртво море всъщност не е море, а езеро, при това невероятно солено – 9 пъти по-солено от океана или за сравнение ако в Черно море тя е 17‰ , в Мъртво море достига 330‰. Причината се крие в безоточността му – немалко водни източници се вливат в басейна му, но нито един не изтича. Водата се изпарява, а солта и минералите остават.

Именно това го прави един от най-старите балнеолечебни курорти в света. Дори Библията го споменава, което означава, че хората са го използвали още от времето на Ирод Велики. А в исторически план тази територия е била сцена на важни за християнството събития като бягството на Давид от цар Саул, който намерил убежище тук, Езекил, който получил Божия призив за службата си именно край Мъртво море и т.н. Но днес езерото, даряващо здраве, е болно! Поради строежа на язовири и промишленото му ползване, то се свива… а това увеличава солеността и концентрацията на минералите в него още повече. В резултат на което във водите му не може да вирее нищо – нито растения, нито животни. Оттам идва и името му.

Насочвам се към брега, където за мой ужас сякаш попадам на снимачната площадка на Живите мъртви 3: бавно, несръчно движещи се мумии, покрити от главата до петите в кал, с блеснали на тъмния фон очи, който ги кара да изглеждат като добре препечени, с минимум живот в крайниците.

Всъщност мазането с кал е сред основните ритуали край водоема. Твърди се, че калта е лечебна и е решение не само при кожни проблеми, но и при артрит, има антиалергично въздействие, успокоява нервите и т.н. Многобройните проучвания, публикувани както в израелски, така и в британски научни списания и алманаха на Националния институт за изследвания на здравето в САЩ, сочат, че освен голямото количество сол, калта съдържа още магнезий, калций, бром, йод, калий. Но отрицателната надморска височина на Мъртво море, попадайки под морското равнище, увеличава атмосферното налягане в региона и заедно с понижената ултравиолетова радиация допринасят за лечебния ефект дори от простото пребиваване тук и облекчава болките от остеоартрит и муковисцидоза. Наситеният със солни кристали въздух помага при респираторни проблеми и астма.

Заради многобройните си полезни свойска калта от Мъртво море се използва в редица козметични продукти – маски за лице, кремове, пилинг текстури. Чрез тях кожата остава гладка, блестяща и обновена.

В далечината, подобно на шамандури, се поклащат тела, които нито размахват ръце и крака, нито плуват. Някои дори са си взели местния вестник и се информират за събитията от предния ден. Аз нагазвам до кръста, след което започва да ми става все по-трудно да напредвам, защото при всяка крачка, в момента, в който отлепите крак от дъното, водата започва да ви избутва нагоре. Солеността е толкова висока, че държи всичко на повърхността и не можете да потънете, дори и да искате. Чувството е неестествено, защото инстинктът за самосъхранение всяка секунда ви предупреждава, че ще потънете, а разумът спори с него, че това е невъзможно. Всеки път, когато се опитвам да пъхна някой крайник под водата, сякаш невидима ръка го изтласква обратно нагоре. Именно поради тази причина излизането се оказва още по-мъчително, докато се опитвате да стъпите на пясъчното дъно. Нужни са големи усилия, за да преодолеете солеността, която иначе ви позволява да седите (в буквалния смисъл) във водата, сякаш сте седнали на стол.

Готови вече за обратния път до хотела, ние се качваме отново на джипа и поемаме по ивицата асфалт нагоре. Оказва се обаче, че чудесата на Мъртво море още не са свършили. По едно време шофьорът ни Али спира, изгасява двигателя, изключва от скорост и слиза от автомобила с много загадъчна усмивка. Ние се чудиме какво става, и тогава, много бавно, вместо назад по надолнището, джипът започва да пълзи нагоре по алеята. Сам! Как?!

Мъртво море се намира в депресия под морското равнище. Магнитните линии на Земята, преминаващи оттук, оказват много по-мощно въздействие, отколкото на други места или в планината, на голяма височина. Всъщност цялата Земя ни теглеше нагоре, обхванала металната каросерия и дърпаше превозното средство към кота нула. Зад нас един автобус с 40 пътници направи същото за изненада на туристите в него. Под морското равнище налягането се увеличава, усилва се и действието на магнитното поле, което само на определени места достига повърхността (и формира т.нар. лековити места). Под 100 м. вече се изисква специална екипировка и подготовка за водолазите, а тук ние се намираме на 430 м. – най-ниската суха точка на планетата.

Калта от Мъртво море е подходяща както за суха, така и за мазна кожа. Тайната се крие във факта, че тя отстранява мъртвите клетки, почиства порите от събралата се в тях мръсотия и балансира работата на мастните жлези и pH нивото. Докато е мокра и топла (за около час) загрява кожата и така стимулира кръвообращението, което предотвратява образуването на целулит. В допълнение ускорява детоксикацията на кожата, като изтегля натрупалите се в нея прах и алергени. Когато засъхне, отстраняването й предизвиква ексфолиращ ефект (затова и накрая кожата изглежда така блестяща и обновена).

С хидратиращите си и стягащи свойства калта облекчава възпалението и дразненето на кожата, възпрепятства появата на разширени пори и черни точки, заглажда бръчките. Изследвания, проведени от интернационален екип учени, доказват антимикробния й ефект върху щамове на бактерии, обитаващи човешката кожа; и тъй като повишената себумна секреция (най-често по време на пубертета) може да доведе до акне, не е чудно, че калта от Мъртво море се използва за третирането на този проблем още от незапомнени времена. Благодарение на съдържащите се в нея сол и магнезий тя подобрява еластичността на кожата, което засилва бариерната й функция срещу навлизането на микроби и вируси през дермата и като краен резултат я прави гладка и сияеща.

Най-хубавото на Мъртво море е, че не е нужно да пътувате до него, за да почувствате поне част от тонизиращия му, енергетизиращ и лечебен ефект, защото калта му (стига да е истинска) се изнася в почти всички страни по света и произведените на нейна основа кремове за лице и лосиони за тяло помагат да изградите една индивидуалност, която допада както на жените, така и на мъжете.