Блог

Най-използваните рецепти с жълт кантарион

от в Българско билколечение, Здравни съвети септември 27, 2019

Жълтият кантарион има много широка употреба и е основна съставка в народните рецепти за лечение на различни заболявания и проблеми. Най-често се приема под формата на чай, приготвен от запарка на лъжица цветове с 200 мл вряща вода. Важно е запарването да става в плътно затворен съд, за да се съхранят етеричните масла на билката. Това е много подходяща рецепта за справяне с депресивни състояния от различен характер. Благодарение на уникалните си свойства жълтият кантарион влияе върху обмяната на веществата в мозъка и е ефективен и при главоболие и безсъние. При тежки състояния от билката може да се приготви и по-силна отвара, като 5-6 с.л. цветове се запарват в половин литър вода. Пие се по 1 чаша чай след хранене. Използват се изсушени цветове, най-добре е, ако са набрани в началото на цъфтежа, защото тогава имат най-висока концентрация на полезни вещества.

Друга употреба на билката е под формата на прах от стрити на ситно цветове. В това състояние се запазват изключително високи количества на кверцетин, което превръща праха от жълт кантарион в бързодействащо средство при психични оплаквания и за повишаване на настроението.

При проблеми с нощното напикаване се препоръчва приготвяне на следната рецепта: смесват се по 50 гр. жълт кантарион, бял равнец, камшик, 20 гр. мечо грозде, 15 гр. хвощ, 15 гр. листа от къпина, 100 гр. семена от просо. От този микс се отделят 20 гр. и се запарват с 400 мл гореща вода за 5 минути. Готовият чай се прецежда и се пие 4 пъти дневно по 50-60 мл след ядене.

Жълтият кантарион помага и при проблеми с акне. В този случай също може да се приема като чай, но добър ефект с избистряне на тена и изчистване на кожата, се постига при правене на парни бани с малко цветове от билката.

От растението се извлича етерично масло с полезни свойства при изгаряния, натъртване, ставни болки, изкълчване на стави, ухапвания от насекоми, болки в гърба и ишиас. По рецепта на Петър Дънов лесно в домашни условия може да се приготви масло, което има годност до една година при правилно съхранение в хладилник. За целта е необходимо до гърлото на стъклен буркан или шише да се напълнят свежи цветчета и да се залеят със зехтин. Затварят се с капачка с дупки, за да може сместа да диша. Съдът се оставя 40 дни на слънце. След като сместа придобие червеникав оттенък се филтрира през кърпа или тензух и се прибира на тъмно и хладно място. При възрастни маслото може да се приема и вътрешно по 1-2 ч.л. сутрин на гладно.

Често се използва и тинктура от жълт кантарион. Тя се препоръчва при бронхити и храносмилателни проблеми. Може да бъде намерена в повечето билкови аптеки, но лесно се приготвя и в домашни условия. Отново се пълни буркан или шише с цветове от билката, но се заливат вместо със зехтин с чист медицински спирт или силна 65-градусова ракия. Оставя са да престои една седмица, след което се прецежда в тъмно шише. Приема се 2-3 пъти на ден по 8-10 капки от тинктурата в чаша вода. Това средство е ефективно и за лечение на вътрешни инфекции и при борбата с тении и глисти, но може да се използва най-дълго в продължение на 30 дни, след което задължително се прави почивка от няколко месеца.

Жълтият кантарион има изключително много полезни свойства и силно активни вещества. Те обаче са причината и да си взаимодейства с редица лекарства от различни групи. В много от случаите билката намалява действието на медикаментите и затова например не трябва да се използва по време на химиотерапия. Не е съвместима с лекарства за диария, които съдържат лоперамид хидрохлорид, както и с такива за лечение на ХИВ, бронхиална астма, епилепсия, разреждане на кръвта, сърдечни проблеми и противозачатъчни. Абсолютно е забранена комбинацията от жълт кантарион и антидепресанти. Повече за свойствата, действието и възможните странични ефекти от употребата на тази билка може да видите тук.