Блог

Натуропатия – съвременният начин на лечение

от в Българско билколечение, Здравни съвети ноември 4, 2019

Истинската медицина е онази, която работи

Натуропатията е направление в алтернативната медицина, която се базира на природосъобразния начин на живот, съчетан с лечение единствено с натурални, природни продукти. Като неинвазивна, превантивна медицина, тя набляга на предварителната защита, лечението и достигането (запазването) на оптималното здраве чрез използването на терапевтични методи, които стимулират естествените оздравителни реакции на организма. Тя е част от холистичното виждане, което разглежда човека като органична цялост, затова и специалистите, занимаващи се с натуропатия, се стараят да намерят причината за болестта там, където е, а не там, където се е проявила: причината може да е психическа или духовна травма, която да се е разкрила на физическо ниво (главоболието е най-добрият пример в това отношение). В по-тесен смисъл натуропатията е алтернативна система от похвати за лечение, която си служи с различни терапии и техники – промяна в поведението и храненето, билколечение, хомеопатия и акупунктура.

Затова има и две линии на развитие в натуропатията. Едната се осланя на собствените лечебни сили на организма и смята, че той има уникалната способност за самолечение, така че средствата на съвременната медицина са излишни. В това си разбиране натуропатията стои по-близо до хомеопатията, която, подобно на нея, се стреми да активизира защитните сили на имунната ни система, като я укрепи с естествени, произведени на растителна или животинска основа, лекарства. Другата тенденция залага на шансовете на хората да направят необходимите промени, за да постигнат по-добър начин на живот и оттам – по-добър здравен статус.

Специалистът-натуропат ще направи задълбочен анализ на начина на живот на пациента, на хранителните му навици, на признаците за стрес или вредни въздействия от околната среда, за да разбере къде се корени причината за болестта. Ако не е сигурен, може да назначи и лабораторни изследвания. Едва след това ще определи подходящия оздравителен режим.

Но ако той не помогне, чак тогава се прибягва до издаването на рецепта, която в зависимост от случая, може да включва витамини и минерални добавки, както и билкови средства за защита, а при определени обстоятелства може и да посъветва пациента да посети специалист по традиционна китайска медицина или йога, да опита техники за релаксация (при стрес) и т.н., и т.н.

Няма научни доказателства, че само с натуропатия човек може да бъде излекуван, но на всеки е ясно, че спазвайки принципите на природосъобразния начин на живот, организмът не би следвало да боледува, за да трябва да бъде лекуван от каквото и да било. Но днес, в нашия претрупан със стрес и вредни влияния от околната среда живот (техника, която е включена по цял ден и емитира електромагнитни вълни – създавайки т.нар. електросмог; нездравословна, пълна с нишесте и нитрати храна; опънати над (или под) къщите ни далекопроводи и издигнати над тях антени на мобилни оператори; мръсен въздух, пълен с отработените газове на автомобилите и фини прахови частици, които ние вдишваме) не живеем нито здравословно, нито природосъобразно. Вероятно това кара различни направления от алтернативната медицина да печелят все повече и повече последователи, които просто да ни показват правилния път, по който да вървим, без да сме болни, именно за да не се разболеем, защото е трудно човек да следва някакви правила, когато ежедневието му е толкова забързано и в голямата си част не зависи от него, нито пък той разполага с времето си. А натуропатията просто казва, че човек трябва да живее според законите на природата и да ползва даровете й, ако иска да е здрав. Тя е превантивна медицина. Може да се ползва и без човек да е болен. Именно за да не се разболее.

Наченките на натуропатията се крият в древността, когато във всяко село е имало знахар, който е лекувал хората с билки и съвети, а понякога и със заклинания. В по-близките до нас векове сред тези методи се настаняват и по-новаторски, основани на водолечението, на вдишването на натриевия хлорид, отделян от солта, на разходките сред природата, при което пациентът се излага за дълго на слънце, въздух и светлина, които активират целия му организъм. Затова не е чудно, че днес практикуващите натуропатия предписват все по-често хидротерапия, фототерапия, таласотерапия, лечение с природни антибиотици, масажи на определени точки от тялото и пр.

Натуропатите не твърдят, че класическите лекарства не помагат. Но твърдят, че те лекуват, вредейки на здравето. Тоест – излекувайки един симптом с алопатични медикаменти, човек всъщност се връща назад, заради страничните ефекти от лекарствата, които му създават други здравословни проблеми.

Днес натуропатите са лицензирани доставчици на здравни услуги в много държави. Те са официално признати във Великобритания, САЩ, Канада и др., защото преди да бъдат лицензирани като натуропати, преминават обучение по специалности като медицина, фармакология и де факто в 50% от времето си за подготовка, те учат реално за лекари.

Невинаги шепа хапчета могат да премахнат главоболието. Но понякога глътка свеж въздух, масаж на скалпа и подходящ чай могат да го сторят. Натуропатията съчетава мъдростта на природата с проблемите на съвременната наука. Тя е комбинация от здравословен начин на живот с природни средства за лечение. Възприела традиционните терапевтични методи и принципи, натуропатичната медицина се фокусира върху цялостната, проактивна профилактика и изчерпателна диагноза и лечение. Ролята на натуропатичния лекар е да идентифицира и премахне бариерите пред възможностите за по-добро здраве, като съдейства за създаването на вътрешна и външна лечебна среда. Натуропатичните лекари помагат на организма да възстанови способностите си и да поддържа здравето в оптимален режим.