Плод черница в китайската медицина
В поредица от статии ще ви представим билки, които могат да бъдат намерени в България, но са разгледани през погледа на китайската медицина. Сведенията за голяма част от тях са на няколко хиляди години, а свойствата, действието и правилното им приложение са изчерпателно описани още в Shennong Bencaojing (около 250 г. преди Христа).
Всички сме чували за Ин и Ян. Концепцията е известна от хилядолетия и е доказвана безброй пъти в реалния живот. Човек също се състои от Ин и Ян. Това са относителни понятия, като в зависимост от обекта на сравнение едно и също нещо може да е Ин или Ян. Но да обърнем внимание на Ин. Ин е студено, Ин е материя…. Кръвта е Ин (Спрямо Чи, например). Течностите са Ин. Влагата и Слузта са патологичен (лош Ин). Ин и Ян трябва да са в баланс, за да има здраве. При недостиг на Ин, охлаждането на тялото е компрометирано, течностите и/или кръвта са в недостиг. Вследствие горещината (Ян) може да вземе превес и да се получи Празна Горещина (Ин е в недостиг). Ин може и да е в Излишък. Студът е Ин. Тогава в тялото се получава превес на Студ. Студ може и да се получи при недостиг на Ян. Тогава специалистите го наричат Празен (пуст) Студ. Много е важно правилно да се определи вида – Излишък или Недостиг, защото и лечението е различно. В основата на много от болестите, които ние наричаме хронични стои дисхармония в Ин и най – вече Недостига. Затова и Китайската медицина е толкова добра при лечението им, защото правилно определя причината за страданието.
Плодът от черница е билка, която подхранва Ин:
Наименование: Sang Shen (桑椹, Fructus Mori)
Категория: Тонизиращи билки при недостиг на Ин
Обработка и форма на употреба:
- Берат се, почистват се, измиват се, сушат се. Може да се яде в суров вид, като предварително се накисва в подсолена вода за 3- 5 мин. Употребява се и като сок. Може да се суши. При обработка трябва да се избягва съприкосновение с метал.
Свойства:
- Вкус: сладък, кисел
- Температура: студена
- Меридиани: Сърце, Бъбреци, Черен Дроб.
Доза: 6-30 гр.
Действие:
- Тонизира кръвта и обогатява Ин;
- Овлажнява Червата;
- Създава течности.
Внимание:
- Противопоказан за тези с диария, дължаща се на Празен Студ в Далака и Стомаха.
- Със студена конституция трябва да се използва с повишено внимание. След ядене на пресни плодове, можете да изпиете чаша отвара от джинджифил и канела, за да хармонизирате продуктите, когато добавяте черница към ястия не забравяйте да ги допълвате с горещи (става въпрос за билки в категорията топли или горещи, според класификацията по температура в КМ) съставки.
Лекува:
Живеница (скрофула), запек, поради недостиг на кръв, диабет, замаяност, шум в ушите, безсъние, сърцебиене, ранно посивяваща коса, сухота в гърлото и устата.
Забележка:
- Използва се за дефицит на кръв и бъбречен Дзин (есенция) и се използва при лечение на много дегенеративни заболявания – напр. сърдечна недостатъчност, диабет и артрит;
- Някои източници казват, че тази билка прояснява зрението;
- Тонизира Кръвта и Ин, без да причинява Застой или да нарушава храносмилането.
- Твърди се, че тази билка изчиства горещината, подхранва Ин и възстановява цвета на косата и брадата;
- Съвременните изследвания разкриват противотуморно, противовъзпалително, понижаващо кръвната захар действие, както и наличие на кардиопротективен ефект. Това се дължи на съдържанието на ресвератрол и разнообразен аминокиселинен състав;
- Доказано е също, че черницата активно стимулира храносмилането и чревната подвижност. Това че навлиза в чернодробния меридиан осигурява положителен ефект върху очите, озарява ги, елиминира сухотата и болката;
- Употребата на сурова черница или сок от прясна черница помага за справяне със сухота в устата и гърлото, овлажнява кожата;
- Ако към червения сок се добави мед, това ще помогне да се премахне запека (на фона на Сухота, Горещина или Недостиг на кръв);
- Също така, към зърнени култури могат да се добавят пресни или сухи плодове от черница, които да им придадат пикантен вкус и да подхранват стомаха и да допълнят организма с течности; (препоръчително е да се използват глинени съдове, за да се избегне химическа реакция между метала и киселините, съдържащи се в черницата);
- Чаят може да се приготвя от пресни или сушени черни плодове, както и да се добавя към чай от други листни билки; черницата се комбинира особено добре с ферментирали чайове.
- В КМ билките в категория „Тонизиращи билки при Недостиг на Ин“ се използват в случаи на дефицит на Ин. Тези тоници имат тежка и влажна природа. Те или подхранват бъбреците и черния дроб, или овлажняват белите дробове и стомаха. Екстремният дефицит на Ин често се превръща в „бърн-аут“, за съжаление все по-често срещан сред хората днес. Заслужава си да се спомене, че още едно страхотно средство срещу Недостига на ин е многото почивка и сън;
- Студените билки помагат на хора, които имат твърде много топлина в тялото си. Балансът между Ин и Ян е ключова здравна концепция в TCM. За тези, които имат твърде много топлина в тялото си, се казва, че имат или Ян излишък (защото Ян е горещ по природа) или дефицит на Ин (Ин е студено в природата). В зависимост от състоянието тези билки могат да помогнат за възстановяване на хармоничен баланс между Ин и Ян.
- Билките със сладък вкус (според Теорията на Петте елемента) забавят острите реакции и подсилват Чи и Кръвта. Билките с кисел вкус помагат при храносмилането и ограничават прекомерното изхвърляне на течности от тялото, като диария или силно изпотяване.
Тази статия е само за информация на любознателните. Всяко лечение трябва да се предписва и следи от специалист. В действителния живот нещата обикновено не са толкова лесни и прости, колкото изглеждат в описанието, диагностиката и лечението на различни заболявания.
Използвани източници: Дмитрий Биков „Шелковица (тутовник) замечательное средство китайской медицины“; americandragon.com; tcmwiki.com; meandqi.com
АЛТЕРА.БГ социални медии