Блог

Подбел срещу кашлица

от в Българско билколечение, Здравни съвети ноември 6, 2019

Подбелът е едно от първите пролетни растения. Цъфти веднага след стопяването на снега. Обича сенчести места и влажни почви. Затова се среща в дерета и покрай бреговете на поточета и реки, по изкопи и насипи. Използват се младите листа, събрани в периода от юли до август. Подходящ е най-вече за няколко типа проблеми, като най-известна е употребата му при белодробни заболявания и кашлица. Тази билка има отхрачващо действие и облекчава лигавицата на дихателните пътища. Втечнява секрета и улеснява изхвърлянето на храчките. Действа обезболяващо и потиска възпалението на лигавицата на бронхите и трахеята. Проф. Христо Мермерски пише, че подбелът се изпозлва при бронхити с упорита кашлиша, бронхиална астма, бронхоектазии, магарешка кашлица, а също и при възпаления на бъбречните легенчета и пикочния мехур. Може да се прилага при нередовна и болезнена менструация, хемороиди, гнойни рани и разширени вени.

Подбелът подобрява сърдечната дейсност и намалява кръвното налягане. Облекчава спазмите на жлъчните пътища и жлъчните колики. Използва се при лечение на стомашно-чревни проблеми като гастрит, колики, язва и диария.

В зависимост от заболяването се приема по различен начин.

  • При жълтеница – изстисква се сокът от свежи листа подбел. Пие се по 1-2 с.л. 3-4 пъти дневно.
  • При отоци, възпаление и циреи – добре измити свежи листа се налагат върху болните места.
  • При изгаряне – прави се лапа от счукани листа и прясно мляко и се нагала на изгорения участък.
  • При кашлица, задух, асцит и жълтеница – 5-6 стръка с листата се варят в 1 литър вода за 5 минути. Отварата се прецежда и се пие няколко пъти дневно. Друг вариант е 2 с.л. ситно натрошени сухи листа да се запарят с 500 мл вряща вода. След 1 час течността се прецежда, подслажда се с мед и се пие по 100 мл 15 минути преди ядене три пъти на ден. Също така може да се приготви отвара от подбел, червен кантарион, волски език и липов цвят – по 50 г от всички билки. 2 с.л. от от тях се смесват с 1 ч.л. ленено семе и се добавят в половин литър вряща вода. Варят се под капак за 10 мин. и след изстиване се прецеждат. Сместа се пие на 3 пъти през деня.
  • При хроничен бронхит с пристъпи на задух – подбелът се прилага чрез инхалации между 5 и 10 пъти дневно. Използват се листата и цветовете на растението.
  • При туберколоза – Изцеден сок от свежи листа се смесва с мед. Пие се по 6 лъжици дневно. Може да се приложи и следната рецепта – 8-10 стръка с листата се варят в литър и половина вода, докато течността остане на половина. Отварата се пие по няколко пъти на ден, а сварената билка се налага като лапа на гърдите на болния.
  • При заболявания на бъбреците и пикочния мехур, подуване на черния дроб и болезнено и трудно уриниране – корени и листа от подбел се варят за няколко минути в прясно мляко.

Листата на подбела се сушат на слънце за половин ден. След това процесът продължава на сянка. Добре изсушените листа са светлозелени отгоре, а отдолу имат запазен мъх и белезникав цвят. Имат слабо горчив вкус и специфична миризма. Билката се съхранява на проветриво, сенчесто и сухо място.