Блог

Позите в йога, в които мъжете се чувстват най-добре

от в Йога, Водещи март 26, 2020

Въпреки че йогата възниква преди хиляди години като философия на живот, създадена и предавана основно от мъже, в днешно време тази практика е много по-широко разпространена сред дамите. Според проучване в САЩ, 77% от практикуващите йога са жени.

Вероятно различни фактори от съвременния живот са дали отражение върху спортните предпочитания на мъжа, който обаче в повечето йога студия ще завари зала, пълна с дами върху шарени постелки, които се стремят на намерят себе си и да постигнат баланса между дух и тяло. Подобна гледка и атмосфера е нетипична за обичайната мъжка спортна среда.

В йогата вглеждането в себе си, съзерцанието и себеанализът превъзхождат енергичното потене, което покачва адреналина и съответно тестостерона. Това са само част от причините, отблъснали голяма част от мъжкото съсловие от тази благотворна за организма философия на живот. Нека насочим поглед към безспорните ползи от йога практиката за здравето на мъжа.

Ето асаните (физическите упражнения в йогата), в които мъжете се чувстват най-добре и защо именно те се отразяват положително на здравето им:

Вирабадрасана или позната още като поза „Воин“ е един от асаните, които стимулират третата чакра, която е и мъжка чакра. Позата е изправена, изпъчена и с напрежение в бедрата, гърдите и ръцете. Редовното й изпълнение засилва мускулатурата на краката и укрепва торса. Мъжете, които спортуват с активно увеличаване на мускулната маса, обикновено страдат от липса на гъвкавост, особено в бедрата. Ето защо са важни редовните спортни занимания, които съдържат стречинг за бедрените мускули.

Супта вирасана или „Легнал герой“ е една от сложните йогийски пози. Редовното й изпълнение води до отпускане на бедрата и кръста. Активно занимаващите се с футбол са предразположени към проблеми със сухожилията на вътрешните бедрени мускули. Ето защо ефектът от позата „Легнал герой“ ефективно разтяга областта на слабините и вътрешната част на бедрата. Не малко звезди от зеления терен започват деня си именно със серия от йогийски асани.

Ашва Санчаласана – поза „Конник“ – също е асана, която разтяга активни мускулите на краката и е подходяща за любителите на футбола, крос маратоните и мъжете, които натоварват коленете и кръста.

Според данни на Световната здравна организация мъжете много по-често от жените страдат от високо кръвно налягане, повишен холестерол, дискови хернии. Върху всички тези заболявания йогата оказва благотворно влияние, а редовното й практикуване е отлична превенция.

Йога помага при проблеми с простатата и сексуалната функция. Има специален комплекс от асани, насочени към областта на малкия таз, които оказват масажиращо действие върху самата простатна жлеза и подобряват кръвообращението в тази зоната.

Ако начинаещият в йогата мъж в началото се довери на опитен инструктор, който да създаде индивидуален режим, то много бързо предразсъдъците, че йогата е слабо натоварваща и е само за дами, ще изчезнат. Подходящата практика може да помогне за третирането на всички групи мускули и същевременно с това да допринесе за подобряване на издръжливостта, баланса, тонуса, концентрацията, настроението и душевното равновесие.