Блог

Ползите за здравето от билката Бял трън

от в Българско билколечение, Здравни съвети септември 25, 2019

Белият трън е билката, която най-успешно се справя с лекуването на чернодробни заболявания. Семената му се съдържат флавоноиди, които имат хепатопротектно действие, детоксикират и предпазват черния дроб от увреждане, и подобряват неговата работа. Билката е богата на мощния антиоксидант силимарин, който стимулира естествената регенерация на черния дроб, като подпомага синтеза на структурни белтъци в чернодробните клетки. Помага за премахване на токсините от тялото и за справяне с последиците от употребата на алкохол, тютюнопушене, наличието на пестициди в храните, тежки метали във водата и силно замърсен въздух. Използва се за заболявания на черния дроб не само от народната медицина, но и при конвенционално лечение. Изписва се при остри и хронични хепатити, цироза, холангит, холецистит, тежки химични отравяния, включително химио- и лъчетерапия.

Растението е познато още като силибум и се среща из слънчеви места в страната до 1000 м надморска височина. Може да го познаете по пурпурните съцветия, обградени от остри листа с жълтеникави бодли. Често се бърка с магарешкия бодил, въпреки че дори не са от едно семейство. Произхожда от средиземноморския регион, а ползите му са описани още 40 г. пр. н. е. от гръцкия лекар и ботаник Диоскорид. Цъфти от май до август и свежите листа могат да се използват като салата. Ядливи са младите листа, издънки и стъбла, а в миналото билката е била част от обичайното меню на хората.

Освен за черния дроб, белият трън се използва и за борба с диабет тип 2. Клинични проучвания сочат, че прием на хранителни добавки с извлек от тази билка в продължение на 6 месеца, помага за траен контрол на кръвната захар и за овладяване на инсулиновата резистентност. Белият трън е силен имуностимулатор. Със своя антиоксидантен ефект неутрализира голяма част от свободните радикали в организма и стимулира производството на бели кръвни клетки. Подпомага и храносмилането, метаболитните функции, работата на жлъчката, намалява възпалителните процеси и успокоява.

Белият трън е в групата на хранителните добавки и се смята за безопасен, без сериозни странични ефекти. Все пак не е изключено да се появят реакции като стомашно-чревни смущения, макар и рядко. Не се съобщава за алергични реакции, ако се приема в препоръчителните граници. Според проучванията ефективната доза е между 280 и 800 милиграма силимарин дневно. Други изследвания обаче твърдят, че полезните вещества се усвояват най-добре в дневна доза от 100-200 мг разделена на три приема по време на хранене. Точното количество зависи най-вече от процента активни вещества в съответната добавка. Те могат да бъдат в много широки граници в зависимост от метода за извличане. Обикновено концентрацията на силимарин в екстракта от бял трън е между 70 и 80%.