Блог

Постигане на баланс според Аюрведа

от в Индийска медицина септември 24, 2019

Аюрведа е древна индийска система за живота. Тя има за цел да предотврати появата на заболявания, а ако те са настъпили, да премахне причините за тях. За разлика от конвенционалната медицина, която лекува основно симптоматиката на различни болести, оздравителният процес в аюрведа навлиза в едно по-дълбоко ниво. Тя е наричана наука за здраве, дълголетие, живот. По същество е цяла система, която включва в себе си както духовни практики и медитация, така и лечебни процедури, масажи, начин на живот, хранене и различни билкови добавки.
Аюрведа лекува не само тялото, но и ума. Един от основните принципи, залегнали в нея, е именно, че ума и тялото са неразривно свързани. Нашето съзнание е това, което в най-голяма степен има силата да лекува и променя физическото измерение. Постигането на равновесие в ума, което да бъде пренесено и към тялото, е ключът към предпазването от болести и изцелението. Подобен баланс може да бъде постигнат успешно чрез различни практики за медитация. По време на медитативни състояния намаляват хормоните на стреса и се увеличават такива като серотонин, допамин, окситоцин и ендорфин, които са важни за правилната работа на организма.

Медиатацията обаче не е единственият път към баланс. Според принципите на Аюрведа храненето също може да доведе до така желаното равновесие. Храната трябва да бъде разнообразна и свежа, подходящо приготвена и консумирана с осъзнаване. Добре е в чинията ви да присъстват възможно най-много цветове и вкусове. В идеалния случай ще съдържа и шестте вкуса – сладък, солен, кисел, лют, горчив и стипчив. По този начин човек изпитва чувство за ситост и няма нужда от големи количества храна.

За да бъде ефективен и плодотворен, процесът на хранене трябва да бъде осмислен. Само така храносмилателната система функционира правилно, напълно се обработват хранителната, емоционалната и сетивната информация. Организмът успява да изхвърли всички отпадъчни продукти и да отделя фината есенция оджас – източник на нашата жизненост и имунитет. Ако храносмилателната система не работи правилно се отделя токсичният остатък ама, който е първоизточникът на всички болести и проблеми.

Тъй като храненето е залегнало в основата на Аюрведа, има различни принципи, които подобряват процеса на прием и обработка на храната. Основните сред тях са:
– Винаги се хранете седнали в спокойна атмосфера и без телевизори и телефони
– Не яжте, когато сте разстроени
– Не яжте преди да сте напълно гладни
– Не яжте бързо, а с умерено темпо
– Намалете суровата храна, най-добре е да бъде варена.
– Включете всички 6 вкуса на едно хранене
– Пийте чай от джинджифил през деня
– Изполвайте детоксикиращи билки


За постигане на баланс на ума и тялото е нужен още достатъчен и спокоен сън, ежедневни физически упражнения, спокоен живот в хармония с природата и собственото тяло. Всички мерки за установяване на равновесие се приспособяват към индивидуалните нужди и в съотвествие със съотношението на трите вида енергии на Аюрведа – Вата, Пита и Кафа.