Блог

Премахване на лунички с натурални средства

от в Здравни съвети, Българско билколечение, Водещи март 27, 2020

Хората нямат търпение да дойде лятото, за да съберат тен, но резултатът от това не е просто потъмняване на кожата. Прекаленото излагане на ултравиолетови лъчи я състарява и уврежда. Води до образуване на лунички и пигментни петна, най-често по лицето и раменете. Те са резултат от неравномерното натрупване на меланин и реално са защитна реакция на организма срещу ултравиолетовите лъчи. Появяват се по-често при хората със светла кожа и руси или червени коси. Обикновено цветът им се засилва през пролетта и лятото и леко изсветлява през зимата.

Луничките не са заболяване сами по себе си, но могат да бъдат сериозен козметичен проблем. За премахването им има различни процедури на базата на химични препарати или лазер, но при чувствителна кожа могат да доведат до допълнителни раздразнения. В природата обаче могат да бъдат намерени ефективни и щадящи средства за избелване на кожата. Част от тях не са толкова характерни за нашата страна и се намират трудно, особено в пресен вид, но има и билки, които са широкоразпространени и дори могат да бъдат открити във всеки дом.

На първо място тук се нарежда магданозът. Има много различни рецепти с него, но най-общо идеята е да се приготви отвара. Примерно количесто, което може да използвате, е 20 стръка магданоз и 500 мл вряла вода. Необходимо е да се изчака поне 60 мин., след което отварата се прецежда и се нанася с памук върху луничките. Може да се добави и сокът на един лимон. Процедурата се повтаря веднъж дневно до постигане на желания ефект. Билковите средства имат по-бавно действие в сравнение с химичните, така че може да е необходимо повече време.

Магданозът е част и от рецепти за избелващи маски. За приготвянето на една такава са необходими следните съставки:

  • 30 мл чай от шипка
  • 10 г камфорово масло
  • 2 с.л. стрити пресни листа от магданоз
  • 2 с.л. настъргана краставица
  • 30 г червен лук
  • 1 с.л. бяла хума

Всички съставки се смесват и маската се нанася върху проблемните участъци.

Оставя за около 20 минути, след което се изплаква. Може да се прилага в продълженение на 15-20 дни без прекъсване.

Ментата има много полезни свойства, а се оказва, че помага и за избелване на кожата. Достатъчно е да се стрият няколко свежи листа мента и с малко вода да се направи паста, която се нанася върху проблемните участъци за около 15-20 мин. Хрянът също има избелващи свойства. Най-ефективен е когато чаена лъжичка от него се смеси с лъжичка лимонов сок, оцет и няколко капки масло от розмарин. Задължително е да се изплакне след няколко минути. Настърганият хрян може да се използва и като маска заедно с кисело мляко, но не бива да се слага върху открити рани. За да се елиминира вероятността от алергии и непоносимост, добре е маската предварително да се тества върху малък участък.

Лайката често се използва за изсветляване на косата, но всъщност е добро средство за избелване и на кожата. И то не само на лунички, а на целия тен. Може да се прилага основно по два начина – като отвара за нанасяне върху проблемните участъци или като избелваща парна баня за лицето. Царичето също има подобни свойства. За да го използвате обаче е най-добре да разполагате със свежи листа. Извлеченият от тях сок се нанася директно върху кожата. Ако приготвите отвара, може да я използвате вместо вода в рецептите за домашни лосиони.