Блог

Пресен хрян срещу кашлица, хрипове и синузит

от в Българско билколечение, Здравни съвети ноември 14, 2019

Хрянът е специфично и доста люто растение. Използва се в кулинарията, добавя се в горчицата, различни сосове и при овкусавяне на рецепти с тежки меса като телешко и говеждо. Подхожда и на някои видове риба. Освен вкусови качества, хрянът притежава и много полезни свойства. Като начало е едно от най-богатите на витамин С растения – има много повече от лимоните, почти колкото шипките и касиса. Има силни антибактериални свойства и се справя с микроби, гъбички и вируси. Подходящ е за лечение на грип и настинки, лекува успешно и проблеми с пикочните пътища. Проучаванията показват, че хрянът може да помогне и при камъни в бъбреците и цистит, тъй като има диуретично свойство. Прилага се още при ревматизъм, болки в ставите и подагра.

В народната медицина хрянът се препоръчва при липса на апетит, при диабет, при липса на менструация и при възпаления на горните дихателни пътища. Ефектът му по отношение на понижаването на кръвната захар е експирементално доказан. За тези проблеми обаче е необходимо корените да се консумират свежи.

Най-много полезни вещества се съдържат в пресния корен от хрян. Настърган, той запазва свойствата си в рамките на седмица, постепенно потъмнява, губи вкуса и арома си и става силно горчив. Ако се приема под формата на чай, действа отхрачващо. Пресният корен може да се прилага като лапа при мускулни болки от различен тип, а лечението трябва да продължи до отшумяване на проблема, което обикновено е около 10 дни. Тъй като действа загряващо и стимулира кръвообръщението се използва при измръзване, невралгия и ревматизъм. Против простуда се пие отвара от цветовете на растението. Свежите листа на хряна имат болкоуспокояващ ефект и могат да се използват при главоболие. Достатъчно е да бъдат притиснати към главата. Сок от хрян, смесен с лимон, може да се пие директно. Според народните рецепти, това би трябвало да изхвърли натрупаната слуз в организма.

Страндартната рецепта за чай включва 2 ч.л. настърган хрян, които се заливат с 400 мл вряща вода и се накисват за около час. След прецеждане се пие по 1 кафена чаша преди ядене 3 пъти на ден. При простудни и грипни състояния се препоръчва 300 г прясно настърган хрян да се смеси в 250 г мед. Взема се по 1 ч.л. по три пъти на ден след ядене. Тази смес помага и при кашлица и хрипове.

Хрянът действа добре и при синузит. Може да се пие под формата на чай, но истински добър ефект се получава като се смесят по 1 с.л. хрян, брашно и оцет. Съставките се оформят като тесто, което се разделя на 3 парчета, които се слагат на челото и под очите. Задължително е кожата да се намаже с крем, олио, мас или зехтин, за да се предпази от изгаряне и раздразнения. Тестото се поставя всяка вечер в продължение на 10-12 дни. Времетраенето на процедурата започва от 3 мин. и се увеличава постепенно до 15 мин.

Тъй като хрянът е доста лют, може да предизвика дразнене на стомаха. Затова не се препоръчва при стомашни проблеми. Не е изключено да се отрази и на лигавиците на устата, носа и гърлото. Не бива да се приема от малки деца, бременни и кърмещи жени. Тъй като увеличава количеството урина, хората със сериозни бъбречни заболявания трябва да избягват приема на хрян в различните му форми. Някои проучвания сочат, че хрянът забавя дейността на щитовидната жлеза и не бива да се използва при хипотиреоидизъм. Билката си взаимодейства и с повечето лекарства, които се предписват за лечение на щитовидни заболявания и може чувствително да намали ефекта им.