Блог

При какви показания можем да ползваме хомеопатични продукти

от в Здравни съвети, Хомеопатия октомври 28, 2019

Хомеопатията, както и конвенционалната медицина, не е „панацея“ и не може да е ефикасна при всички заболявания. Тя няма претенцията да лекува всичко. Сферата ѝ на действие е доста широка, но все пак ограничена. Казано иначе, хомеопатията е ефикасна и препоръчителна в случаите, когато организмът е способен сам да се пребори с болестта, мобилизирайки собствения си потенциал с помощта на хомеопатичните продукти. Защото често класическото алопатично лечение потиска процесите на химично ниво и пречи на самата жизнена сила в организма да се справи с проблемите. Това се отнася най-вече за кортизоновите и другите хормонални препарати и някои противовъзпалителни и антиалергични средства. За това, когато пациентът реши да прибегне до хомеопатия, е хубаво преди това да се спрат химическите лекарства, освен ако те не са животоспасяващи или самата болест е в напреднал, сериозен стадий, а организмът е отслабен – тогава хомеопатичните продукти могат да се използват като допълнителна терапия. Защото потенциите (разрежданията) на активното вещество в хомеопатичните лекарства действат най-добре върху „незамърсен“ с чужди химични продукти организъм. При хомеопатията няма противопоказания, така че може да се използва и като допълнителна терапия, особено по време на бременност и след раждане на бебето, когато повечето алопатични лекарства не се препоръчват (и се получава един вакуум, в който бременните жени едва ли не няма с какво да се лекуват при нужда, защото всички конвенционални лекарства са им противопоказни през този период).

Хомеопатията обаче остава безсилна, когато защитните сили на организма са изчерпани до голяма степен или напълно изразходвани. Хроничните болести и заболяванията в остър стадий, при които се налага спешна помощ, хирургична или друга специализирана намеса, не са от ресора на хомеопатията. Никой лекар не би рискувал да лекува с хомеопатия менингит, онкологични заболявания, инфаркт на миокарда или инсулинозависим диабет. При хроничните заболявания, третирани класически по хирургичен път или с алопатични медикаменти, хомеопатията може да се прилага само като комплементарна терапия. Това допълващо действие се изразява в постигането на оптимално действие на конвенционалното лечение с алопатични медикаменти. В много случаи тя спомага да се избегнат страничните въздействия и кумулативния ефект от стандартното лечение.

Затова хомеопатията е най-полезна при патологични състояния, където стимулираният чрез хомеопатичните продукти защитен потенциал на организма е в състояние да възстанови хомеостазата. Напр. при вирусни заболявания през зимата като грип и всякакви грипоподобни инфекции организмът е достатъчно здрав, за да може да се справи сам с вирусната среда чрез малко помощ от страна на хомеопатията. С изключение на тежките клинични случаи с остър инфекциозен произход или по-леките случаи, но с известна патология – напр. бактериална, паразитарна, микотична (при които имаме успешно алопатично лечение), при вирусните инфекции на горните и долните дихателни пътища (бронхити, пневмонии и пр), детски екзантеми, херпесни инфекции и др., хомеопатичното лечение постига неоспорим ефект. А не бива да забравяме, че тази „банална“ патология съставлява около 80% от приема на амбулаторния лекар всяка година, особено в детските кабинети през студените месеци.

Хроничните и рецидивиращи заболявания като ринити, ринофарингити, синузити, отити, а също и имуноалергични заболявания като сенна хрема, бронхиална астма и алергии на храносмилателния тракт, кожни алергии, хронични дерматози, инфекциозни дерматози предимно от вирусен произход, рецидивиращи доброкачествени кожни заболявания и ревматични заболявания от ІІІ и ІV тип, също се повлияват много добре от хомеопатичното лечение.

Хомеопатията има подходящите медикаменти и за патологията, свързана с функционалните нарушения от типа на страховите неврози, хистероподобните състояния, реактивните депресии и пр.

През последните пет години хомеопатията започна да се прилага успешно и в спортните среди, като лекарят на френския национален отбор по футбол експериментира с различни продукти, за да облекчи травмите, получени при мачове или тренировки.