Блог

Салвия – ползи и противопоказания

от в Българско билколечение, Здравни съвети септември 27, 2019

На различни места в интернет може да срещнете заглавия, според които салвията е божествена билка или билката на безсмъртието. Какво всъщност стои зад тези епитети? Салвията, или още известна като градински чай, е широко разпространена билка, която заради приложението си в кулинарията, може да бъде намерена в почти всеки супермаркет. Лесно се отглежда и вкъщи, било то на двора или в саксия на терасата. Славата ѝ тръгва още от Хипократ, който я предписвал срещу безплодие. В средновековието се опитвали да лекуват с нея дори чума, разбира се, едва ли са постигали кой знае какъв ефект. Митове за салвията има в християнската култура. Според тях, бягайки от войската на цар Ирод, Дева Мария и Исус се скриват в поле салвия и от този момент растението придобило лечебни свойства.

Независимо, че не лекува чума, салвията може да бъде много ефективна при стомашни и бъбречни проблеми, лошо храносмилане, кашлица, главоболие, депресия, нередовна менструация и бяло течение. Използва се при дисфункция на яйчниците и за намаляване на страничните ефекти на климактериума. Като повечето билки, има противовъзпалително действие. Може да се използва като слаб дезинфектант при липсата на алтернатива. Освен това има свойства да намали потенето, ферментационните процеси в организма, а оттам и газовете. Приема се за спиране на кърменето, най-често в комбинация с мента.

Външно салвията може да се използва за лечение на акне или на гнойни рани и инфектирани екземи. При ожилвания от насекоми се правят лапи от стрити листа от билката. Най-честата ѝ употреба извън кулинарията е под формата на чай. Пиенето на чаша или две чай ежедневно подобрява цялостното състояние на организма. Има укрепващо действие, подобрява работата на черния дроб и гръбначния мозък. Научни изследвания са доказали, че укрепва паметта и цялостното състояние при заболявания като Алцхаймер и деменция. Влияе върху кръвната захар и теглото, затова често се използва в различни препарати за отслабване.

Вижте още в статията Салвията подпомага регенерацията.

За различните заболявания градинският чай се приема по различен начин:

  • При Алцхаймер и деменция – 1 ч.л. салвия ври десет минути в чаша вода. Запарва се за половин час и се пие по лъжица три пъти на ден.
  • При външни възпалителни процеси – 1 ч.л. салвия се запарва за два часа в чаша вода. Използва се като компрес при рани, хематоми, натъртвания, херпес и дерматит. Може да се прилага като гаргата при пародонтит, проблеми със сливиците, гърлото и зъбите.
  • При безсъние – преди лягане се пие чай от лъжица билка и чаша вода.
  • При проблеми със стомаха и храносмилането – чаена лъжица салвия се запарва в две чаши вода и се пие 20 мин. преди хранене. Това се повтаря 4 пъти на ден за 10 дни.
  • При настинка и хрема – 1 лъжица салвия се добавя в чаша вряща вода и се оставя на котлона за 5 мин. След изстиване се прецежда и се пие с мед и лимон.

 

Салвията обаче не е напълно безопасна. Тя е противопоказна за употреба по време на бременност и кърмене, защото може да предизвика аборт и да спре лактацията. Не бива да се приема от хора с епилепсия, хипертония и остър нефрит. Страничен ефект от билката е появата на запек. При някои хора могат да се появят и проблеми с усвояването на желязото от организма. А един от видовете салвия има наркотичен ефект и причинява халюцинации.