Блог

Самомасаж (акупресура) срещу безпокойство

от в Китайска медицина, Водещи, Здравни съвети март 25, 2020

Вече съвсем няма мърдане. И при все че навън въздухът е сравнително свеж, ще си стоим основно вкъщи и ще имаме цялото необходимо време за да мислим. Да мислим разни страшни неща, за неизвестността, за…

И може, и е най-лесно да казваме „Не се притеснявайте“ (израз който поради начина на възприемане на информацията от човек по- скоро му казва – Притеснявайте се), бъдете спокойни, запазете спокойствие… но в най-добрият случай това не дава резултат. Подсъзнанието (несъзнаваното) е нещо скрито и потайно и не се знае как действа и защо така прави, но често разбираме че ни е обхванало безпокойство (или дори тревожност и паника) и не знаем защо, но то просто ни обзема и…

Разбира се, всеки проблем си има и някакво решение. Ние ви предлагаме да пробвате с акупресура, или самомасаж. Лесно, бързо, не зависи от място, и е с отличен резултат (ако е извършен правилно).

За начало масажирате точка Нейгуан (Neiguan, P6). Тя се намира на 2 цуна (3 пръста) от сгъвката от вътрешната страна на ръката, по средната линия, по посока нагоре. Натискът трябва да е плътен (не си пробивайте ръката обаче) и да продължи достатъчно време (понякога около 5 мин). Повторете и на другата ръка.  Едно от показанията на тази точка според китайската медицина е „успокояване на Духа (Разума)“. Ефектът е чудодеен. Успокоява, премахва гадене, спира повръщане и т.н.

ВНИМАНИЕ: ЗАБРАНЕНА В 4-ТИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА!

 

Акупресура точка шън мън

 

ШънМън (ShenMen, He7) – намира се на вътрешната страна на сгъвката на китката, на линията между безименния и малкия пръст. Тази точка е от меридиана на сърцето и успокоява Духа и лекува сърцето.

Акупресура точка Бай Хуей

Точката, която в България изписваме Бай Хуей (Bai Hui, Du20).- намира се във вдлъбината на фонтанелата на най-високата точка на главата. Масажира се внимателно, без силен натиск. Може и с длан. Точката успокоява Духа, освежава мозъка, премахва главоболието

 

Акупресура точка Юн Чуан 

ЮнЧуан (YONGQUAN, kid1) – това е първа точка от меридиана на бъбреците. Намира се на стъпалото, на 1/3 от разстоянието от основата на втори пръст на крака до края на петата. Освен, че успокоява Духа, тя тонизира бъбреците. Масажира се с плътен натиск (без да травмирате мястото), може с палеца да се обхване и по- голяма район, за да не се пропусне.

ВНИМАНИЕ: ЗАБРАНЕНА В 9-ТИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА!

Акупресура точка Ин Танг 

ИнТанг– (Yintang, M-HN-3) – извънмеридианна точка, която се намира посредата между веждите. Лек до умерен натиск. Успокоява вятъра и Духа.

 

Разбира се, има много други точки, подходящи за справяне с безпокойството, но е най-добре да се консултирате със специалист, който да определи кои са най-подходящите за вас.