Блог

Само бойно изкуство ли е Тайдзи (Тайчи)?

от в Древни китайски практики, Водещи април 1, 2020

Силви Велев Тайчи

Силви Велев е роден през 1965 г. Завършил е История. Бойни изкуства практикува от 1981 г. Преподава  тайчи и чигун, сертифициран инструктор от Световната Ян стил Асоциация по тайчичуан, художник и калиграф. Негови учители са Красимир  Димитров – Китаеца и  Майстор ЯнДзюн- глава на фамилията Ян. В Тай Чи практиката следва линията Ян Чънфу – Ян Джъндуо – Ян Дзюн.  През 2001 г. създава Тай Дзи Академия „Небесен Дракон“.

Ръководи се от китайската сентенция: „По-добре да видиш едно нещо от 10 000 ъгъла, отколкото 10 000 неща от един ъгъл .”

Тай Чи Чуан Силви Велев

Тайдзи е едно от съкровищата на Китай. Бойно изкуство, което може да се практикува, както в своя боен аспект, така и като енергийна система за вътрешна хармония между духа и тялото, изкуство практикувано от милиони хора по света. Тайдзи е състояние на динамична форма на медитация. Много хора го възприемат като вид гимнастика, но тази ”гимнастика” оказва такова благотворно влияние върху човешкото тяло и психика, както никоя друга гимнастика или вид спорт.

Тайната на това влияние се корени в движенията и работата с вътрешната енергия на човека. Движенията са бавни и равномерни, без напрежение. Съвършенството зависи не от физическата сила и грубото външно усилие, а от вътрешното съзнание и мисъл. Придобивайки способността правилно да се насочва Ци, ние можем да лекуваме, както собствените си заболявания, така и тези на околните. Запазвайки своето здраве, човек натрупва енергия, съхранява се и се подмладява, балансират се жизнените процеси в тялото – нормализира се телесното тегло, кръвообращението, регулира се кръвното налягане, дишането, опорно-двигателният апарат се стабилизира, подобрява се сексуалната енергия, напълно се премахва стресът, укрепва се имунната система, подобрява се функцията на мозъка, обмяната на веществата се нормализира. Може да бъде изучаван и практикуван от всички и навсякъде – млади и възрастни –мъже, жени и деца; в спортните зали у дома и сред природата.

Като бойно изкуство практиката съдържа в себе си форма (таолу) поредица от движения без оръжия,   бутащи ръце – практика с партньор (туейшоу), включени са и различни видове оръжия – сабя, меч и тояга.