Блог

Сладкият вкус – действие и свойства (Аюрведа)

от в Индийска медицина ноември 8, 2019

Сладкият вкус е най-разпространеният на Земята. Съставен е от елементите Земя и Вода. Съдържа се в много повече вещества, отколкото си представяме и доминира като вкус.

Включва всички въглехидрати, захари, мазнини и аминокиселини. Повечето зърнени храни и плодове са сладки. Оризът и млякото са част от този вкус, а също и основният елемент на живите организми – водата. Почти всяка храна съдържа сладко в някаква степен. Какви са ползите от този вкус – увеличава телесните тъкани, подхранва и успокоява. Облекчава глада и жаждата, повишава силата. Има охлаждащ ефект върху тялото. Сладкото действа заземяващо, изграждащо и подхранващо. При умерена употреба увеличава телесните течности и води до дълголетие. Забавя храносмилането, затова вкусът е подходящ за хора, които искат да напълнеят. Характерно за него е, че действа овлажняващо, слабително, диуретично, смазполитично, отхрачващо и противовъзпалително. Оказва благотворно влияние върху слузните мембрани в цялото тяло. Укрепва, храни, енергизира и едновременно с това успокоява ума. Често се използва за повишаване на яснотата и осъзнаването при духовни занимания. Отразява се добре на кожата, косата и тена. Подпомага по-бързото зарастване на рани и подобрява работата на имунната система.

Сладкият вкус може да се използва в големи количества от Вата и Питта, защото помага за балансирането им, но ограничено от Кафа. Когато се прекали с консумацията му, предизвиква затлъстяване, сънливост, тежест, летаргия, загуба на апетит, белодробни проблеми, диабет, разстройства на щитовидната жлеза. Прекомерната употреба увеличава слузта в организма, води до задръстване, а оттам и до настинки, натрупване на токсини, проблеми с дишането, подуване на лимфните възли, образуването на тумори, отоци, гъбични инфекции.

сладкият вкус аюрведаПо отношение на емоционалността сладкият вкус се свързва с положителни емоции като любов, споделяне, радост, блаженство, щастие и състрадание. Когато се прекали с него обаче се появяват тежки форми на привързаност, алчност и властност. Сладкият вкус може да задълбочи дисбаланса на дошите, ако в организма има прекалено много мазнина, излишък на Кафа или високи нива на токсичност.

Вече споменахме, че сладкият вкус се среща в почти всяка храна. Но все пак има такива, в които осезаемо доминира. При плодовете, такива са бананите, динята, фурмите, смокините, мангото, пъпешите и сините сливи. От зеленчуците като предимно сладки могат да бъдат определени цвеклото, морковите, краставиците, маслините и картофите. Тук са и зърнените царевица, ориз и пшеница, бобовите – червена леща, боб, тофу. Повечето ядки и семена, сред които бадеми, кашу, кокос, тиквени семки. От животинските продукти в тази група са мляко, гхи, яйца, говеждо, свинско, биволско и сьомга. Разбира се, всички подсладители, но и някои подправки като босилек, дафинов лист, ким, кардамон, канела, кориандър, копър, мента, индийско орехче, шафран, естрагон и ванилия.

Въпреки че ечемикът, обикновеният боб и медът са носители на сладкия вкус, те са своеобразни изключения, защото помагат да се балансира елементът Вода в организма и са полезни дори при излишък на Кафа